Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: een geheimzinnig Europees Innovatieplatform?

06-12-2013 11:28

Beste Chris,

Een tijdje geleden stuitte ik op een instituut dat ik nog niet kende: www.knowledge4innovation.eu. Dit instituut, onder voorzitterschap van CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, moet denk ik innovatie in Europa bevorderen. Het doet mij erg denken aan het Innovatieplatform van Balkenende, maar dan op Europese schaal. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken hen eens te vragen naar hun Return on Investment: wat kost dit platform en wat heeft het opgeleverd aan innovatie? Maar noch de directeur, noch Van Nistelrooij lijkt bereid hier antwoord op te formuleren. Kent u dit instituut? Wat moeten we hier nu mee?

Ik maak mij zorgen over Europa. Het gaat niet meer over de grote noodzaak, maar we dwalen af in de onzin van het praten over hoe belangrijk innovatie wel niet is onder het ‘leiderschap’ van Van Nistelrooij, waarvan niemand weet hoeveel dat kost en al helemaal niet wat het oplevert. Volgens mij verliest de politiek zo de aansluiting met de burger. Of zie ik dat verkeerd?

Raar instituut


Beste raar instituut,

Het is heel knap van u dat u dit instituut heeft gevonden, want ik denk dat er nauwelijks burgers zijn die ooit van dit instituut hebben gehoord. Uw vergelijking met het Innovatieplatform, dat ooit door Balkenende werd opgericht, is dan ook terecht want ook dat instituut is totaal onbekend bij een meerderheid van de bevolking. Het Innovatieplatform is inmiddels ter ziele en dit is wederom niemand opgevallen. Het zal met Knowledge4Innovation waarschijnlijk niet anders gaan.

Volgens het CDA in het Europees Parlement is dit platform weldegelijk relevant. Zo zouden meer beleidsmakers worden gewezen op de Europese innovatiecrisis. Bedrijven en overheden investeren te weinig in research en development en dat is slecht voor de economie. Van Nistelrooij houdt zich hier al langer mee bezig. Het idee is vooral om via het Europese regiobeleid meer te doen aan innovatie.

Het Europees Parlement heeft inmiddels besloten dat meer budget gaat naar het versterken van high-tech bedrijven. Voorbeelden zijn Brainport Eindhoven en Automotive Helmond. Volgens het CDA in Brussel heeft het kabinet-Rutte wel slecht onderhandeld waardoor Nederland minder regio-subsidies krijgt dan in het verleden. Nederland had dus meer kunnen profiteren dan ze doet.

Transparantie

Is dit instituut zinvol? Dat is nauwelijks uit te rekenen. Er is nauwelijks informatie en we moeten het CDA in Brussel – met haar eigen PR-doelstelling – op haar woord geloven. Toch kunnen we met kritiek elke conferentie, lobbygroep, platform of instelling betitelen als zinloos omdat de effecten niet geheel duidelijk zijn. Het Nederlandse Innovatieplatform is vaak om dezelfde reden bekritiseerd. Het was lastig te becijferen. Knowledge4Innovation presteert naar het schijnt niet beter maar ook niet slechter dan andere initiatieven die proberen bepaalde thema’s op de kaart te zetten.

Het enige wat we zeker weten, is dat velen zich bij een platform als Knowledge4Innovation afvragen of het niet nuttiger is om deze discussie over innovatie op nationaal niveau te voeren in plaats van op Europees niveau. Sommigen zullen zeggen dat het onzin is dit op Europees niveau te bespreken. De weinig tastbare resultaten nemen die twijfels niet weg. Maar daar moeten we wel bij vermelden dat het Nederlandse Innovatieplatform ook niet uitblonk in duidelijke resultaten. Innovatie is altijd lastig aan te pakken, nationaal of Europees. Je zou kunnen zeggen dat het op nationaal niveau al lastig genoeg is.

 

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: logo Knowledge4Innovation.