Politiek

We gaan naar Mali! (deel II)

12-12-2013 18:26

Formeel was de steun van de Tweede Kamer niet nodig, toch is het prettig als er een Kamermeerderheid is voor een buitenlandse missie. En die is er, alleen de PVV, SP en de Partij voor de Dieren verlenen geen steun. De militairen gaan de komende 2 jaar informatie verzamelen en analyseren voor de VN-missie Minusma. Volgens de VVD is de stabilisatie van Mali ‘in het belang van Nederland’. De missie is naar oordeel van GroenLinks de enige manier om een einde te maken aan de rechteloosheid en om stabiliteit te brengen.

PVV, SP en Partij voor de Dieren tegen

De SP vindt onder meer dat er te veel geld gaat naar de militaire taak en te weinig naar humanitaire hulp. De Partij voor de Dieren geeft geen steun omdat het niet zal leiden tot een duurzame oplossing, terwijl de PVV vindt dat westerse landen niet ‘de kastanjes uit het vuur moeten halen’ voor islamitische landen.

Veel discussie was er eerder over het ontbreken van transporthelikopters. Minister van Defensie  Jeanine Hennis (VVD)zal er op toezien dat er in VN-verband transporthelikopters komen in Gao in het noorden van Mali waar Nederlandse militairen worden gelegerd. CDA, D66, ChristenUnie en SGP wilden eigen helikopters maar kunnen met deze toezegging leven. De minister dankte de Kamer ‘voor de ruimte die u mij en de CDS (commandant der strijdkrachten) biedt’.

Timmermans: PVV is ongeloofwaardig

De PVV kwam zwaar onder vuur te liggen in de Tweede Kamer tijdens het debat donderdag. Is bestrijding van moslimterreur niet een essentieel punt voor die partij, vroegen Kamerleden zich af. In hun oordeel verliest de PVV aan geloofwaardigheid op dit punt omdat ze de missie niet wil steunen.

Raymond de Roon

De Roon, Hennis en Timmermans

 

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reageerde ook fel:

“Kom bij mij nooit meer aanzetten met het verhaal dat de aanpak van jihadisten een prioriteit is voor de PVV.”

Voor hem is de partij op dit punt compleet ongeloofwaardig geworden, voegde hij eraan toe:  “Veel woorden, geen daden.”

Voor PVV-Kamerlid Raymond de Roon ligt het toch iets anders. Hij steunde het ingrijpen van Frankrijk begin dit jaar in Mali, maar nu moeten andere islamitische landen zoals Algerije en Marokko die taak overnemen. Volgens hem komt de missie er alleen maar om de PvdA ‘te behagen’.

Lees ook

WE GAAN NAAR MALI!

Bovenste foto gemaakt door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans