Video: Nederlander van het jaar is ongelofelijke huichelaar

12-12-2013 14:59

Hilarische schijnheiligheid! Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes was woest dat de fietstunnel onder zijn museum weer werd geopend. Totdat Matthijs van Nieuwkerk hem erop aansprak. Toen bleek hij ineens voor.

De Macher van het Museumplein, die door Elsevier tot Nederlander van het Jaar werd benoemd, vond het in april gevaarlijk dat de fietstunnel onder zijn museum niet werd gesloten. Hij wilde het fietspad graag incorporeren bij zijn pronkwerk.

Briesend beende hij weg toen we hem confronteerden met het mislukken van zijn imperialistische idealen. En wat zegt hij zeven maanden later tegen DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk, zelf een voorstander van een vrije fietstunnel?

Fietstunnelfetsisjme

‘Het is fantastisch! D’r ligt nu een heel mooi fietspad. Nu liggen er keurige steentjes in een visgraat, helemaal mooi, met mooie granieten dingen. I’m fine. Ik fiets er ook doorheen en het is een genot.’

Pardon? Dat fietspad lag er toch al? Sterker: Pijbes had dat pad al grotendeels geconfisqueerd in zijn megalomane museumdroom.

Kortom: Dat Rijksmuseum is geweldig, maar die fietsroute is dat nog veel meer. De Nederlander van het Jaar had daar niet zo schijnheilig over moeten doen. Etiquettetipje: nooit twee keer hetzelfde jasje en dasje aandoen op tv, meneer Pijbes!