Politiek

Van Miltenburggate – Kritiek op lekkende fractievoorzitters

14-12-2013 17:59

Politiek drama in the making. Sinds haar aantreden ligt Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) al onder vanwege haar functioneren. In de Volkskrant liepen zaterdag acht anonieme fractievoorzitters leeg over haar optreden. Een van hen noemt haar totaal ongeschikt voor haar functie, een ander vindt het niet in het belang van de politiek als ze nog lang blijft zitten. “Ik zie een lijdensproces, een zichzelf versterkend probleem”, zegt weer een andere fractievoorzitter. Een van zijn collega’s zegt dat het moment nadert dat het geduld met de Kamervoorzitter op is. Wie de fractievoorzitters in kwestie zijn, is onduidelijk. Alleen Emile Roemer (SP) en Sybrand Buma (CDA) hebben in het openbaar afstand genomen van het artikel.

SP is boos vanwege uitlatingen

SP-Kamerlid Ronald van Raak is ook lid van het presidium en wil desgevraagd niet inhoudelijk ingaan op het functioneren van Van Miltenburg. Wel hekelt hij de anonieme fractievoorzitters in het artikel. Tegen ThePostOnline zegt hij zaterdagmiddag:

“Ik vind dit onkies en ook niet fatsoenlijk. Zo ga je niet met een voorzitter om.”

Van Raaks fractievoorzitter Emile Roemer is in ieder geval niet één van de bronnen van de Volkskrant. Hij twitterde naar aanleiding van het artikel:

Ook VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé lijkt zich niet helemaal te kunnen vinden in de wijze waarop de kritiek op Van Miltenburg naar voren is gebracht:

Video: Zwarte Donderdag

Sinds haar aantreden als voorzitter ligt Van Miltenburg al onder vuur. Iets wat ook zichtbaar is voor de buitenwereld. Meermaals beklagen Kamerleden zich voor de interruptie-microfoon  over haar optreden. Donderdag 5 december was voor Van Miltenburg een absoluut dieptepunt. Nadat er wat verwarring ontstond over een stemverklaring van GroenLinks-leider Bram van Ojik werd Van Miltenburg van meerdere kanten aangevallen. Toen bleek dat Van Ojik het bij het rechte eind had werden zijn laatste woorden begroet met geroffel op de bankjes. Kamerleden applaudisseren namelijk niet maar roffelen. En ze roffelden omdat Van Miltenburg het bij het verkeerde eind had. Een veeg teken. Die dramatische drie minuten ziet u hier onder.

Lees ook

Fracties in hun maag met ‘totaal ongeschikte’ Kamervoorzitter

Hell hath no fury like Marianne Thieme scorned