Ondernemen & zzp

Triodos mogelijk verwijtbaar in piramidespel-zaak

16-12-2013 14:59

Triodos, de bank die er normaal prat op gaat niet mee te doen aan discutabele investeringen, is mogelijk aansprakelijk in een fraudezaak die is aangespannen door ongeveer 300 beleggers die claimen zo’n 33 miljoen euro verloren te hebben.

Zorgplicht geschonden

Triodos heeft mogelijk haar zorgplicht geschonden omdat de bank kon weten dat inleg niet werd belegd, aldus curator Leo Luchtman maandag. Beleggers hebben hem gemachtigd om een claim in te dienen bij de bank.

Piramidespel

Partrust ging in 2009 failliet en wordt verdacht van faillissementsfraude. De AFM constateerde dat Partrust beleggers betaalde uit de inleg van andere beleggers, een kenmerk van een piramidespel. De curator schat dat het grootste deel van de beleggers hun inleg heeft gestort bij Triodos.

Partrust

Partrust ging in 2006 bankieren bij Triodos nadat Fortis de relatie met het beleggingsbedrijf had beëindigd. Voor Fortis was niet duidelijk of de inleg van de beleggers ook echt werd geïnvesteerd en de bank vroeg zich destijds al af of Partrust een piramidespel was. De rechter gaf Fortis gelijk dat de bankrelatie vanwege haar eigen verantwoordelijkheid werd opgezegd.

ANP/TPO