Ondernemen & zzp

Topman SNS moest 250.000 euro terugstorten

16-12-2013 10:32

Vertrokken SNS-stopman Ronald Latenstein moest dit voorjaar zijn ‘vertrekpremie’ terugstorten op last van het ministerie van Financiën. Dat blijkt uit het boek ‘De val van SNS Reaal’ dat deze week uitkomt en is geschreven door journalisten van het Financieele Dagblad.

250.000 euro

De bank-verzekeraar werd in 2013 genationaliseerd vanwege het acute gevaar dat de bank om zou vallen. SNS Reaal had Ronald Latenstein een half jaarsalaris van 250.000 euro meegegeven bij zijn vertrek, maar die beslissing is dus teruggedraaid. Minister Dijsselbloem van Financiën had in de Tweede Kamer nog verklaard dat de opgestapte topman ‘geen cent had meegekregen.’ Financiēn dacht afgesproken te hebben dat dit zou gelden voor alle opgestapte toplieden bij de bank.

‘Geen bonus’

Volgens de commissarissen was er geen sprake van een vertrekbonus of gouden handdruk, maar slechts van nakoming van het contract, waarin een opzegtermijn was overeengekomen. De opzegtermijn was tot 2011 slechts drie maanden, maar in dat jaar opgerekt naar 6 maanden. Volgens president-commisaris Robert Zwartendijk gebeurde dit om het risico te verkleinen dat de bank zonder topmannen zou komen te zitten in een zware tijd.

Terugstorten

Het gevolg was dat Latenstein zijn ‘bonus’ moest terugstorten en een andere opgestapte topman, Ference Lamp, het ‘beloofde’ half jaarsalaris nooit ontvangen heeft. De commissarissen waren het zo oneens met deze beslissing, dat ze de twee topmannen aanboden het ‘extraatje’ uit eigen zak te betalen. Latenstein stemde daar mee in, Lamp bedankte hiervoor.