Politiek

Maastricht – Nieuw hoofdstuk in affaire Hoes

17-12-2013 15:49

Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht ligt opnieuw onder vuur vanwege de inmiddels beruchte zoen die hij de 24-jarige Ruud Schepers onlangs in de lobby van een hotel gaf. De fractievoorzitters in de gemeenteraad van de Limburgse hoofdstad vergaderen woensdagavond opnieuw over de affaire, dit keer rechtstreeks met Hoes. Eerder oordeelde de raad dat de gefotografeerde affaire een privézaak was en zonder politieke gevolgen kon blijven. Ondertussen claimt roddelblad Privé een nieuwe buitenechtelijke relatie van Hoes.

Publieke functie versus privéleven

De kus houdt de gemoederen flink en aanhoudend bezig en nieuwe geruchten en roddels voeden de tegenstemmen. Het belang van de stad staat voorop, menen de partijen en opnieuw ligt de zaak op tafel. Of het hoofd van de burgemeester vervolgens ook op het hakblok terechtkomt, blijft vooralsnog onzeker. Het wrikt echter tussen de publieke functie van Hoes en diens recht op een privéleven waarin hij zelf uitmaakt wie hij kust, zoals partijgenoot premier Rutte het vorige week uitdrukte.

Wel is duidelijk dat Hoes steeds verder raakt ingesloten door de geruchten. Wat ooit het toonbeeld van een liberale carrière was, bereikte een voorlopig hoogtepunt toen de VVD’er in 2001 huwde met producer en tv-presentator Albert Verlinde, een man die bekendheid verwierf met een bestaan waarin roddels en geruchten juist een hoofdrol spelen. Dit keer is hij echter zelf het mikpunt.

Crisisberaad

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht gaan woensdag opnieuw in gesprek met Hoes (VVD). De vergadering is woensdagavond om 21.00 uur in het stadhuis. Fractievoorzitter Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht zegt zich grote zorgen te maken over de positie van de burgemeester.

“De rust moet weerkeren, het belang van de stad staat voorop (-) We moeten met elkaar praten over de positie van Hoes.”

De afgelopen weken bemoeide iedereen zich met de kus. De bladen, de sociale media, maar ook de politiek, al was de laatste overwegend mild en toegevend. Vooral de meningen in de sociale media logen er niet om. Hoes moet weg, was de onverbloemde teneur. Daarmee veroorzaakten de maatschappelijke druk en opinie de eerste scheuren in het Hoesbolwerk.

IJzersterkte reputatie

De in Leiden geboren Onno Hoes bouwde door de jaren heen aan een schijnbaar ijzersterkte reputatie als politicus en bestuurder. Hij was in het verleden onder meer gemeenteraadslid in Den Bosch en lid van de Provinciale Staten en de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Hij is bestuurder van de VVD en voorzitter van een organisatie met aanzien, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Hij is verder nog voorzitter van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Hij trad op 1 november 2010 in Maastricht aan, waar hij onder meer de strijd aanbond met de gecriminaliseerde wiethandel en de coffeeshops.

Lees ook

Mark Koster – Hoes-gate is geen privé-kwestie, maar een politieke affaire

TPO/ANP