Afkijken, nog even en het is VOORBIJ

18-12-2013 14:44

Afkijken is binnenkort voltooid verleden tijd. Jammer, want het maakte tentamens tot een feest! Vooral wanneer je ingenieuze methodes in elkaar frutselde en er dan achter kwam dat je partner in crime aan de andere kant van de klas plaats moest nemen. Of dat die nerd met z’n hoge cijfers die ene keer toch niet zo goed had geleerd, waardoor jij opeens een vijf haalde. Toegegeven, een vijf was nog hoog voor jouw doen. Aan al die pret komt binnenkort een einde. Afgelopen met dat gespiek.

Het begin van de verleden tijd is nakende omdat Maastricht University het schitterende plan heeft één of andere superspionnengadget in te voeren waarmee je exact kunt zien welke telefoon online gaat (bijvoorbeeld tijdens een vakkundig gepland toiletbezoek). Zoiets heet spelbederf, en je weet dat het de eerste stap in de verkeerde richting is. Camera’s worden al langer ingezet in grote ruimten waar studentjes opeengepakt hun tentamens maken. De aloude surveillant blijkt al jaren niet meer bekwaam om op te boksen tegen het creatieve vernuft van de student om hen om de tuin te leiden. Als gevolg daarvan hebben die eerste camera’s er nu toe geleid dat we met dit soort gadgets te maken krijgen.

Nee, even serieus. Die bejaarde amoebes die normaal gesproken surveilleren snapten al amper hoe een mobiele telefoon werkt, laat staan dat ze weten om te gaan met high-tech gadgets als deze. Laat maar komen, die nieuwe snufjes. Bij gebrek aan bekwaam toezicht zie ik mijn kansen nog schoon. O nee, ik zwam. Ik heb gister mijn laatste tentamen ooit gemaakt. Dag, tentamens, dag universiteit!

Beeld: Shutterstock