Economie

Waan van de dag: bijna uit de crisis

19-12-2013 11:21

Willen we uit de crisis komen, dan zal de consument vertrouwen moeten hebben dat het allemaal weer goedkomt, en er moet geld zijn om dat vertrouwen tot uiting te laten komen. Vandaag twee berichten die daarop wijzen.

Consumentenvertrouwen

Ten eerste dat vertrouwen. Vandaag bleek dat consumenten iets positiever zijn gweorden in december, hoewel het leger der somberen nog steeds domineert. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met een haastr onleesbaar statistiekje, maar het komt er op neer dat het consumentenvertrouwen is gegroeid. Vooral het beeld van ‘het algemene economische klimaat’ is positiever. In januari waren er nog 44 procent meer pessimisten dan optimisten, dat is inmiddels nog maar 16 procent.

Werkloosheid

En dan dat geld om het herwonnen vertrouwen in uit te drukken. Daarvoor zijn banen nodig. Werkloosheid is niet waar je voor gaat als je een crisis wil oplossen. Waar de Nederlandsche Bank verwacht dat de werkloosheid in 2014 alleen maar zal stijgen, en in 2015 niet zal dalen, blijkt de werkloosheid in november te zijn gedaald! 21.000 werklozen vonden een baan, waardoor de werkloosheid daalde van 8,5 procent, naar 8,2 procent.

Minister Asscher gooit weer roet in het eten in zijn commentaar op de werkloosheid: ‘Toch blijft werkloosheid mijn grootste zorg. Er zijn nog steeds veel te veel mensen zonder werk. Daarom moeten we alles op alles zetten om mensen aan het werk te houden en aan het werk te krijgen.’

Herstel

Kortom: de werkloosheid is nog steeds extreem hoog en het pessimisme voert nog steeds de boventoon, maar wel net iets minder dan eerder dit jaar, het herstel is ingezet.

Foto: Shutterstock