Media & TV

Dijkgraaf dm’t met…Rob Hoogland

20-12-2013 12:18

Politici komen, politici gaan, maar hij blijft altijd op pagina 3 van De Telegraaf staan. In real life vooral een charmante, boomlange knuffelbeer. Zodra hij echter zijn columnistenpet op zet, gaan gezond verstand en buikgevoel aan de slag. Dag na dag na dag… En binnenkort: feest! @jndkgrf DM’t met… @rhoogland

Rob!

“Jan!”

Hoe voelt het om elke dag op pagina 3 van ‘s lands grootste krant te staan?

“Meteen maar een exclusieve onthulling, Jan. Daar sta ik per 1 januari aanstaande 25 jaar. Een jubileum! En dat voelt nog steeds uitstekend.”

Van harte! Hoeveel stukjes zijn dat?

“Eerst schreef ik ze niet dagelijks. Maar inclusief de columns die ik daarvoor al schreef – vanaf de Olympische Spelen van ’84 – kom ik op circa 7.500.”

Wat was je allerbeste?

“Pfff, moeilijk. Ik heb een geheugen als een zeef. De enige column die telt is die van morgen. Ik heb mijn vader wel eens mooi herdacht. Maar dat heb jij ook wel eens gedaan. Toen WNL werd opgericht sprak de heer Jolo van een rechtse coup. Toen stelde ik voor om ‘m uit een vliegtuig te gooien. Daar kreeg ik ontzettend veel respons op, zowel positief als negatief. Maar of dat m’n beste was? Geen idee.”

LOL! Wat zijn je favoriete onderwerpen?

“Ik grijp gretig naar de pen als de PvdA weer eens doordramt, of bewijst dat die partij in de eerste plaats een ordinaire baantjesmachine is.”

Welke PvdA-voorman was de ergste?

“Ad Melkert. Met afstand. Die stond voor alles wat ik in die partij verafschuw: betweterigheid, een onbedwingbare neiging tot drammen en betuttelen, alsmede het feit dat ze de oorspronkelijke PvdA-stemmers – mijn opa, mijn moeder – volledig aan hun lot hebben overgelaten.”

Dus jij vindt Diederik wel meevallen?

“Vergeleken bij Melkert wel. Maar wat deze rover de werkende Nederlander aandoet is bijna net zo erg. De middenklasse is totaal de pineut.”

Samen met de VVD, D66 en de kleine kerkelijken, Rob!

“Jazeker. Op één keer na – schrik niet: D66, toen ik nog dommer was dan nu – heb ik altijd VVD gestemd. Ain’t gonna happen next time, sir!”

Ben jij op Mona Keijzer?

“Jan! Wat een impertinente vraag! Ik vind Mona een aardige no nonsense-vrouw. Maar ik zal nooit op het CDA stemmen. Vanwege de C.”

Wat blijft er dan nog over?

“Ja, dat is de vraag. De andere confessionele partijen kunnen het ook vergeten, net als ons Geert en Kim Jung Emiel. Emigreren dan maar?”

Je hebt een hond. De dierenpoes!

“Nee zeg. Ik stem ook niet op one issue-partijen. Hoewel ik net een kerstverhaal voor De Telegraaf heb voltooid, waarover zij zeer te spreken zal zijn. Het wordt gewoon moeilijk. Ik ben zeer teleurgesteld in Rutte, maar de alternatieven liggen niet voor het oprapen.”

JENNIS is het ook niet? Of stem je bij voorkeur op een man?

“Ik vind Jeanine leuk, maar het gaat mij niet lukken om zoveel van haar te houden als jij. De laatste keer stemde ik op Edith Schippers.”

Over sex gesproken: hoe vaak denk je daar op jouw leeftijd nog aan?

“Hangt van de omstandigheden af. Zag woensdag een foto van het okselhaar van Asha ten Broeke. Toen heb ik er de hele dag niet aan gedacht. Dat bronstige van vroeger is er wel af, maar ik ben nog steeds licht ontvlambaar als ik de schoonheid zie waarmee ik 26 jaar terug huwde.”

Dus er is een mevrouw Hoogland. Dit zal mijn vrouwelijke lezers teleurstellen, Rob.

“Schoft! Ik heb jou een keer een halfuur met open mond naar Willy zien staren. Zeg maar tegen je vrouwelijke lezers dat ik bereid ben om het tijdens het nuttigen van een fles champagne bij het open haardvuur uit te leggen.”

Ik dacht inderdaad: hoe komt zo’n lelijke vent aan zo’n prachtige dame. Nou?

“Ik had 25 bier op en lispelde tegen haar dat ze op Pleuni Touw leek. De Pleuni van 40 jaar terug dan, hè? Verder herinner ik me niks meer.”

Was dat toen de foto werd gemaakt die hedentendage nog bij je Telegraaf-column staat?

“Over die kiek is 3 1/2 uur gedaan, inclusief make up. Ze konden er niks beters van maken. Dus nu ben ik maar weer eens aan het afvallen.”

En wat zijn de dagkoersen, qua maten?

“Weet ik niet precies. Ik laat mijn kleding altijd maken door The Needle King in Bangkok, waar ik eens in de twee jaar kom.”

Je vakanties zijn legendarisch. In die zin: een stuk of zes per jaar, toch?

“Nee, twee. Plus nog wat korte tripjes tussendoor. Ik moet er af en toe uit. Ik zit nu met jou te DM’en vanuit Venetië, bijvoorbeeld.”

Een van de vele steden der liefde. Boeit jou daar het polderlandse nieuws?

“Ja, de ideale stad om de scherven weer aan elkaar te lijmen. Ik schrijf gewoon door, dus dat nieuws móet mij wel boeien. Of ik wil of niet. Sorry, mijn vrouw is terug van bontjassen kopen en leest nu over mijn schouder mee. Ik bedoel natuurlijk de scherven die geluk brengen!”

Maar weer even zakelijk dan. Wie heb je in je columns onrecht aangedaan?

“Velen, wellicht. Volgens Femke Halsema behoor ik zelfs, net als Sylvia Witteman, tot de zelfbevlekkende elite die niet beseft hoe onverantwoordelijk zij bezig is. En ik zal inderdaad wel eens iemand pijn hebben gedaan. Mijn grootste blunder was spreken over ‘wijlen dokter Abarbanel’, de Feyenoord-clubarts, terwijl hij nog in leven was. ‘U spreekt met wijlen dokter Abarbanel’, zei hij, toen hij me belde.”

Jij waarzegger! Over meisjes als Femke zeiden wij vroeger: die moet eens een goede beurt hebben. Of doe ik dan Joost Zwagerman tekort?

“Vast wel. Mijn vader zei altijd: daar moet een Urker overheen. Binnenskamers, hè? Ik zou zoiets nooit schrijven. Er zijn grenzen, Dijkgraaf!”

Het is tegenwoordig tof om te roepen dat je bedreigd wordt. Een #chrisklompje doen, heet dat. Is zulks jou al eens overkomen?

“Nee. Ik word natuurlijk vaak uitgescholden. Maar ik heb me nooit bedreigd gevoeld. Misschien ben ik te naïef. In dat geval zeg ik: houen zo.”

Maar jij bent zo’n scheetje! Is het dan vooral haat aan De T.?

“Dat speelt waarschijnlijk een grote rol. Maar als je 37 jaar bij die krant werkt, zoals ik, dan heb je 30 centimeter eelt op je ziel.”

Bovendien: ik begreep dat Youp van ‘t Hek en jij op knuffelniveau met elkaar zijn.

“Nou… op de knuffeltoer… Zijn management is gefuseerd met dat van Jochem Myjer. En met Jochem ben ik goed bevriend. Dan krijg je dat. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat Youp milder is geworden. Ik heb inderdaad een paar keer met hem gesproken, o.a. bij Jochems première in Carré.”

Even snel een lesje cultuur van de maestro voor je zo’n boot in duikt met je Willy: welk boek moet iedereen lezen?

“Alle verhalen van Nescio. Plus de zkv’s van A.L. Snijders als je wilt leren hoe je Nederlands moet schrijven.”

Welke wijn raad je aan?

“De Poppy van Deen Supermarkten, een sauvignon blanc. Vooral omdat mijn lievelingsnichtje met een van de gebroeders Deen is getrouwd.”

Welke vrouw is de zonde waard?

“Twee. De mijne en de jouwe. En Monica Bellucci, als ik eerlijk ben.”

Wat komt er op je grafsteen?

“‘Zelfs Robbie liet zich uiteindelijk kisten’.”

Tenslotte: @jndkgrf?

“Een kale Rotterdammer. Mijn vader was kaal. Ik hield van hem. Bob den Uyl was een Rotterdammer. Ik hield van hem. Dus vul maar in.”