Politiek

Onno Hoes doet een Fortuyntje: ‘Ik ben promiscuë homo’

21-12-2013 13:03

De columnisten van NRC Handelsblad vonden het een non-rel, want gênant privé-gedoe, maar de krant zelf stampt nu lekker mee. Onno Hoes, burgemeester in Maastricht, vertelt dat hij een overspelige homo is en dat Maastricht rekening moet houden met nog meer onthullingen over zijn vreemdgaan.

De afgelopen weken was Hoes het gespreksonderwerp in roddelrubrieken en politieke nieuwshows, nadat bekend werd dat de getrouwde burgemeester meermalig met jonge mannen buitenechtelijk amoureus was geweest. De affaire kwam uit, nadat hij zoenend in een hotellobby werd betrapt met een 24-jarige jongen.

Vreemdgaan

Dat achtte een groot deel van gemeenteraad van Maastricht niet representatief, maar de volksvertegenwoordigers accepteerden de affaire, nadat Hoes beloofde dat er geen nieuwe feiten aan het licht zouden komen. Die kwamen er wél.

Afgelopen week claimde ene Danny dat hij seks had gehad met de burgemeester. Hoes ontkende deze affaire in RTL Boulevard, waarna zijn positie nog verder onder druk kwam.

Jezus

Vandaag geeft hij in NRC Handelsblad toe dat hij vaker is vreemdgegaan. Daarmee kiest hij voor de totale openheid en dat lijkt verstandig. Net zoals homopoliticus Pim Fortuyn altijd vertelde dat hij darkrooms bezocht, heeft Hoes zijn seksuele coming-out gedaan.

Hoes zegt: ‘Ik liep al lang met het gevoel rond van ‘Jezus, als dit een keer uitlekt’. Dat begon in februari toen ik aan mijn man Albert Verlinde opbiechtte dat ik in Maastricht regelmatig vreemd gegaan was.”

Lossere moraal

Hoes vindt dat Maastricht zijn levenswandel moet accepteren. ‘Wat er uit het verleden nog meer naar boven komt, zien we dan wel. Er kunnen zich misschien nog mannen melden, maar dat is dan zo. Ik heb het uitgesproken met Albert en de gemeenteraad is er klaar mee. Als je een burgemeester krijgt die homoseksueel is, dan haal je de lossere moraal binnen.’

En zo werd een privé-zaak politiek om vervolgens weer privé te worden.