Niks Godwin! Do mention the war!

23-12-2013 12:20

Dit is de wet van Godwin (in 1990 geformuleerd door Mike Godwin): In elke discussie die lang genoeg duurt, zal een van de deelnemers op zeker moment een vergelijking maken met de Tweede Wereldoorlog. Dit aforisme (meer is het natuurlijk niet) is in obscure uithoeken van internet van zijn nuances ontdaan en daarna in meer reguliere media opgedoken als het elfde gebod : Gij zult nimmer een vergelijking maken met de Tweede Wereldoorlog! Zelfs niet als het moet. Stukken geschreven door godwinfundamentalisten die de ‘wet’ verder hebben fijngeslepen tot heilige geloofsleer, zijn voor lezers die daarmee onbekend zijn dan ook onleesbaar.

‘Verboden voor Joden’

In een donderdag 19 december op ThePostOnline verschenen opiniestuk werd de zoveelste fatwa uitgesproken tegen een ‘godwin’ (een overtreding tegen de leer). De aanleiding lag voor de hand: de stickeractie van Wilders (‘de islam is een leugen, Mohammed een moordenaar, de koran vergif’). Claudia de Breij had het gewaagd in een tweet deze nieuwe verspreidingsvorm van het integrale PVV-gedachtegoed in verband te brengen met bordjes ‘verboden voor Joden’. Enkele niet nader genoemde ‘radiojournalisten’ hadden zich volgens het stuk aan vergelijkbare tweets bezondigd.

Het aforisme (laten we ophouden het een wet te noemen) van Godwin, opgevat als oproep om je te bezinnen voor je je vergrijpt aan over-de-topvergelijkingen (over Joden en Nazi’s dus) moet ooit zin gehad hebben. Maar die tijd is voorbij.Tegenwoordig duiken de godwinfundamentalisten als hongerige haviken op elke vergelijking met WO2. Maar resultaten uit het verleden zijn weliswaar geen garantie voor de toekomst, ze kunnen wel een wake-up-call zijn.

Wilders stickeractie

Wilders stickeractie is niet meer (maar ook niet minder) dan de zoveelste poging de meerderheid van de moslims in de armen te drijven van moslimfundamentalisten. Uiteraard met het doel om via die omweg nog meer niet-moslims zo bang te maken dat ze hun heil bij de platinagekuifde redder  komen zoeken. ‘Zie je wel dat ik altijd al gelijk had, alle moslims zijn hetzelfde.

Godwinalert: hier komt hij en hij is precies zo bedoeld als hij er staat: Vroeger werden ‘Ariërs’, tegenwoordig niet voor niets een besmet woord, tegen Joden opgezet. Vandaag moslims en niet-moslims tegen elkaar. Om even foute redenen. Moslimfundamentalisten en de witte antimoslimfundamentalist hebben dus dezelfde agenda en dezelfde belangen. Twee handen op één buik.

Wet van Godwin schiet doel voorbij

Een wet die niet meer voldoet, moet afgeschaft worden. De ‘wet’ van Godwin (bedoeld als aforisme, weet u nog?) schiet zijn doel tegenwoordig mijlenver voorbij. In plaats van het over Wilders stickeractie, en wat die beoogt te hebben, gaat het over de meest rigide toepassing van het elfde gebod (Mike Godwin zou zich in zijn graf omdraaien, als hij dood was). De meest radicale godwinfundamentalisten zijn te vinden onder hen die vinden dat alles gezegd moet kunnen worden. Wat in hun opvatting van vrijheid van meningsuiting zoiets betekent als de plicht je mening de wereld in te slingeren. Ook als die kant noch wal raakt. De godwin die door Wilders opgeroepen wordt, raakt zowel kant als wal. Waarvan akte!