Media & TV

Utopia: zorg dat je een tampon bij je hebt

23-12-2013 14:00

Beste John, wij van het journaille, weten allemaal hoe rijk, inventief en creatief je bent. Voorbeelden te over van succesvolle tv-formats, waarmee je ook de rest van de wereld bestookt. Toch heb je nu een speeltje gecreëerd dat de kijker niet zal slikken over acht nachtjes slapen. Utopia heb je het genoemd. Vanavond gaat DJ Ruud de Wild met zijn sidekick Jelte van der Goot, en vijf uitverkoren luisteraars, als eerste PR-machines de loods in. Op het terrein van het voormalig asielzoekerscentrum Crailo, een buurtschap van de gemeente Huizen.

Omdat radio 538 en SBS 6 in jouw zelfde pakketje Talpa Media zitten, heb je de afgelopen weken je speeltje zo agressief aan de man proberen te brengen, dat de kijker nu al Utopiamoe is. Nog voordat de vijftien ‘idealisten, avonturiers en zelfs ondernemers’ aantreden, die een jaar lang het terrein gaan bewonen.

Honderd camera’s ,vijftig kilometer kabel, waarvan vijftien kilometer glasvezel, 60 microfoons, vier videostreams, 165 gigabyte per seconde aan content, waarvan dagelijks 3000 gigabyte wordt verwerkt. Per dag verstook je in totaal 63 terrabyte en dat kun je volgens een modelletje met microfoon, dat al een kijkje nam op het terrein in Show Vandaag (SBS6), vergelijken met 2000 achtuurjournaals.

Geen TV-programma

Sorry John, alle respect, Utopia is geen tv-programma, maar een technisch hoogstandje uit je eigen brein, waar werkelijk niemand op zit te wachten. Het feit dat je zelf hoopt op ‘zo’n half miljoen kijkers’, geeft al aan dat je je eigen hobby ook niet meer serieus neemt. De tycoon die voor 500.000 duffe SBS-kijkers gaat? Dat rijmt voor geen meter met je neurotische ambities die je normaal etaleert, de hele tv-wereld veroveren, dus is er iets anders aan de hand.

De zender ligt op zijn rug, dus is Utopia dan een krankzinnig dure promotie om SBS 6 nog één keer onder de aandacht te brengen, voordat het doek definitief valt? Zo ja, dan is dat dus smijten met heel veel geld en daar houden de behouden kijkertjes niet van, John, die je toch al niet pruimen, zie de ondergang van je zender Talpa en daarvoor Sport 7. Gereformeerd Nederland kijkt liever naar nederige ondernemers, is wars van poenerig en revancheert zich door niet naar jouw Utopia te kijken.

Show Vandaag

De trailer van Utopia is zo vet als bagger en haalt bijna het niveau van de trailers van Amerikaanse films in de bioscoop. Goed afgekeken, niks mis mee. Waar ik wel van gruwelde en wat me tegelijkertijd minutenlang in een lachstuip hield, was het optreden van Beau van Erven Dorens in hetzelfde Show Vandaag, dat jij feilloos gebruikt om de promotiemachine voor Utopia van brandstof te voorzien.

Beau had Jack Bakker op bezoek, oud-kapitein van de commandotroepen en overlevingsdeskundige. Jack adviseerde om eerst te kijken of er deuren en ramen in de loods zitten, want zo niet, dan tocht het zo voor de vijftien stakkers.

Maar zijn expertise ging nog veel verder. Nooit op de koude, natte grond gaan liggen, want kou trekt op en komt in je lijf. En stel dat je staalwol en een batterij op het verlaten terrein vindt, en heel toevallig ook nog een tampon in je kontzak hebt, dan kun je zelfs als niet commando heel eenvoudig een vuurtje maken. Jack toonde zijn talenten aan Beau op zijn knieën voor het SBS-gebouw.

Smeken om iets wat te pruimen valt

Beste John, de belangrijkste wet die geldt voor het maken van televisieprogramma’s: neem de kijker altijd serieus. En dat geldt zelfs voor de SBS-6 kijker, waar vaak onterecht met dédain over gesproken wordt. Gewone mensen zoals jij en ik, die ’s avonds vermaakt willen worden door simpele verstrooiing, met een lach en een traan.

Helaas smeekt de SBS6-kijker al maanden tevergeefs om iets wat te pruimen valt, maar alles kraakt en flopt wat er op het scherm komt.
Ik voorspel: Utopia gaat het ook niet worden, want de kijker is én al flink in de maling genomen én al Utopiaverzadigd, voordat de eerste van jouw honderd camera’s aangaat.