Politiek

Kersttoespraak uitgelekt

25-12-2013 12:22

Met updates – Opnieuw is de koninklijke kersttoespraak uitgelekt. Dit keer betreft het niet de video, maar het script van de kersttoespraak. De Koning roept op tot saamhorigheid en begrip voor elkaar. Dat blijkt uit het script van de ondertiteling voor Teletekst dat op de website van de Publieke Omroep is te vinden. De primeur gaat naar Nu.nl en Brenno de Winter.

Toespraak

Het lek werd ontdekt door Anne Jan Roeleveld, die ook vorig jaar het lek ontdekte. “Opnieuw is de kersttoespraak voor 13.00 uur op een niet beveiligde link te lezen. Erg pijnlijk voor de Koning”, zegt hij tegenover NU.nl. “Dit geeft aan dat er niet veel van geleerd is.”

Update 12.44 – Volgens presentatrice Eva Brouwer gaat het niet om de autocue zoals Nu.nl meldt maar om de ondertiteling voor Teletekst-pagina 888 voor doven en slechthorenden.

RVD: dit is onvoorstelbaar stom van de NOS

Update 14.11 – De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vindt het ‘onvoorstelbaar stom’ dat de kersttoespraak van koning Willem-Alexander voortijdig op een website van de publieke omroep te vinden was. De NOS had volgens de RVD tegen de afspraken in de tekst toch klaargezet op een server. “Dit had nooit mogen gebeuren, zeker niet na het uitlekken van de video van de koningin vorig jaar”, aldus directeur-generaal Henk Brons van de RVD woensdag tegen het ANP.

Volgens hem was met de NOS afgesproken dat niets zou worden klaargezet op een server. “De vertrouwelijkheid moest 100 procent zijn.” Het script zoals dat een uur voor het uitspreken uitlekte, was bedoeld voor de ondertiteling voor doven en slechthorenden. De RVD zal ‘uiteraard’ met de NOS om de tafel gaan om dit te bespreken.

Lees ook

Hoe Anne Jan Roeleveld in 2012 de kersttoespraak van Beatrix vond

En in 2013 die van Willem-Alexander