Vanaf het Paduaplein

25-12-2013 17:01

Moeder Natuur laat zich van haar natste kant zien. Het jaagt de mensen naar hun droge huis in. De atmosfeer verkeert in crisis. Helemaal rond Tilburg oud-Noord, waar wolken ineen kruipen en de druppels regenwater zonder pardon naar beneden laten vallen.

De jeugd van tegenwoordig mag betiteld worden als ‘mooi weer buitenspelers’. Zoals Ajacieden traditiegetrouw falen als het regent, spelen de buurpeuters en andere jonge levensvormen achter het grote woonkamerraam aan de voorzijde van het huis. Tennissen met Mario op de Wii of schieten met Trevor Philips op de grote broer zijn Playstation. De student heeft echter niet altijd het privilege om gebruik te maken van een moderne spelcomputer. Dan moeten er alternatieven gezocht worden om de natte herfsturen te doden.

De oplossing is simpel. Spelletjesmiddag. Het studentenbestaan heeft het gezelschapsspel nieuwe gloriedagen gegeven. Wanneer de spelcomputer neigt naar verveling, of helemaal niet aanwezig is, gaat de spelletjeskast open. De spelkaarten komen op tafel, even een potje inkomen en dan kan het startschot gegeven worden. Luciel Werner haalt de trekker over en het is officieel: spelletjesmiddag is begonnen.

Schaken tot Pim Pam zijn Pet schaakmat zet en multicultureel pesten vullen de treurig uitziende middag. Hulplijnen inschakelen wanneer de hersenen geen kleur et een letter ‘e’ kunnen produceren en er via een lange omweg achterkomen dat die toch bestaat. Ecru. Een soort grijs. Het gezelschapsspel heeft meer gezichten dan alleen tijddoding.

De zon schijnt door de bomen en verwarmd het Paduaplein. Toekomstig Ajax-spelers lopen het pleintje op. Slalommen door de plassen en afwerken op een goal van op de grond liggende bladeren. Simpelheid blijft troef. Vanavond zal het weer gaan regenen. Dan is het Paduaplein weer leeg. De twee jongemannen die nu tegen de bal aantrappen, zullen er zeker niet meer spelen. Waarom niet? Dan smelt de met suiker vergroeide doelman.

Bram Steenbeek woont aan het Tilburgse Paduaplein en daar gebeurt nogal wat. In Vanaf het Paduaplein houdt hij de gebeurtenissen bij.