Keuzecrisis

26-12-2013 14:13

“HUUUH”, en ik hap naar adem. Bezweet word ik ’s nachts wakker. Mijn klamme dekens sla ik van mij af. Keuzecrisis, mijn hoofd staat er bol van. Als ouderejaarsstudent word ik voor het blok gezet. Deze beslissing lijkt nog ingrijpender dan de keuze voor het juiste profiel op de middelbare school of de juiste studie. Wat ik na mijn bachelor doe, bepaalt of ik straks überhaupt aan de bak kom.

Heb ik niet genoeg gereisd?

Ik draai me nog een keer om. Knijp mijn ogen dicht en druk mijn hoofd goed in het kussen. Vijf minuten later word ik weer wakker. Stage? Of een gelijk een master? Of een jaartje vrij nemen? Mijn ouders vermoorden me als ik weer naar het buitenland vertrek. Heb je niet genoeg gereisd? Ik hoor het ze nu al zeggen. Een stage is natuurlijk een perfecte voorbereiding op de toekomst, maar heeft het nut als ik daarna weer door ga studeren? En moet ik niet verhuizen naar Amsterdam? Utrecht, daar ben je na een paar jaar toch wel op uitgekeken?

Ik sta op. Over een half uur gaat toch de wekker. Ik kijk in de spiegel, donkere kringen sieren mijn gezicht. Tussen het stressen voor mijn scriptie, mijn Erasmus uitwisseling naar Berlijn regelen en feesten alsof het de laatste dag op aarde is, moet ik dit soort levensbepalende keuzes maken. Ik geef mezelf een bemoedigend knikje. Kom op, even knallen en dan een paar dagen kerstvakantie.

Het lijkt me niet verkeerd om vanavond een konijn te zijn

De laatste uren lijken een eeuwigheid. Ik blader door vele boeken, maar lijk nul informatie voor mijn scriptie te vinden. Honderd woorden getypt. Een record: zo weinig. Goed, dat wordt na de feestdagen een paar nachten doorhalen. Ik pak mijn boeken en loop de bibliotheek uit. Op naar mijn ouders.

“BIJNA KERST, BIJNA KERST, BIJNA KERST!”, gilt mijn zus door de telefoon. Ik grinnik. ‘Ja, ja, ik ben er bijna!’ Bij binnenkomst schalt de kerstmuziek al door de woonkamer: maar ik had het hok toch dicht gedaan? Cynisch kijk ik naar het konijn dat op mijn bord ligt. Voor Flappie is het leven simpel: wel of niet geslacht worden. Wij daarentegen verdrinken in keuzes. Terwijl ik rustig kauw op een konijnenbout, begint het mij te dagen. Het is een luxe probleem. En voor even lijkt het me niet verkeerd om vanavond het konijn te zijn.