Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: wat is waarde van ranglijstjes over 2013?

27-12-2013 11:11

Beste Chris,

Tussen kerst en nieuwjaar worden we altijd doodgegooid met allerlei herinneringen aan en hoogtepunten van het afgelopen jaar. Zo hebben de parlementair journalisten de politicus van het jaar uitgekozen en komen er nu allerlei jaaroverzichten langs met de belangrijkste gebeurtenissen. Sommige politieke gebeurtenissen en bepaalde politici zouden heel belangrijk zijn geweest, zo hoor ik steeds. Wat is de waarde van al deze herinneringen, ranglijsten en uitverkiezingen?

Hoogtepunten


Beste hoogtepunten,

Mijn politieke moment van het jaar was dat ik in het Europees Parlement aanwezig was. Er was een debat over de toestand van de Roma in Zweden. Daar zijn Roma door de politie geregistreerd. Dat mag niet en het hele Europees Parlement sprak daar schande van. Iedereen was het erover eens dat dit echt niet kon. Dit was niet conform de gezamenlijke Europese waarden en het was ook nog eens onwettig.

Als ik zeg dat dit mijn politieke moment van het jaar was, wat zegt u dan? Misschien vraagt u zich af waarom dit moment belangrijker is dan alle andere – tienduizenden – momenten die ik belangrijk had kunnen vinden. Dat is een goede vraag. Maar als mijn antwoord is dat ik dit een heel belangrijk moment vond omdat bij dit specifieke debat Europese waarden werden verdedigd, bent u toch weer uitgepraat. Wie bent u om mij te verbieden dit belangrijk te vinden?

Klasgenoot

Als dit nog geen antwoord op uw vraag is, nog een voorbeeld. Ik zou mijn oud-klasgenoot Marc Nihot willen noemen als politicus van het jaar. Hij is gemeenteraadslid in Den Helder, gekozen voor Trots op Nederland, later overgestapt naar de Stadspartij Den Helder en dit jaar ook daar opgestapt om – met andere gemeenteraadsleden die meerdere partijen hebben versleten – een nieuwe partij te beginnen. Ik vind dat een enorme prestatie en dus vind ik hem politicus van het jaar. U vindt dat niet? Dan vind ik het nog steeds.

Elke verkiezing van de politieke gebeurtenis van het jaar en de politicus van het jaar is stompzinnig en nietszeggend. Politiek is een gezamenlijke activiteit en dus is een bepaalde politicus nooit veel belangrijker dan de andere. Bij een specifieke gebeurtenis misschien wel, maar bij een andere gebeurtenis is het weer iemand anders. Duizenden politici zijn in Nederland belangrijk. Politieke processen duren ook langer dan een enkel moment en dus kan er nooit sprake zijn van een politieke gebeurtenis van het jaar. Tienduizenden momenten waren relevant.

Zinloze ranglijstjes

Dit soort ranglijstjes, nominaties en prijzen leren u slechts iets over de persoon die aan het woord is. Het maakt daarbij niet uit of journalisten of burgers de keuze maken. In beide gevallen zijn deze meningen tamelijk irrelevant. Deze meningen worden ook niet geïnventariseerd omdat ze relevant zijn, maar omdat ze goedkope vulling zijn van kranten en televisie-programma’s aan het einde van het jaar.

Er zijn twee opties: als u de genoemde politici en politieke momenten al kent, hoeft u ze dus niet nogmaals te zien. Als u die politici en momenten nu pas voor het eerst ziet, interesseert politiek u waarschijnlijk zo weinig dat u dit alles – ook nu – gerust kunt overslaan.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord.