Binnenland

Kapot wapen voorkomt nieuwe liquidatie in Amsterdam

30-12-2013 13:26

De Amsterdamse topcrimineel Gwenette M. is vrijdagavond aan de dood ontsnapt. In Amsterdam-Zuid heeft een nog onbekend gebleven man een vuurwapen op hem gericht en meermalen de trekker overgehaald. Het wapen weigerde dienst. M.’s advocaat Nico Meijering heeft maandag een bericht hierover in dagblad Het Parool bevestigd.

M. (39) geldt als een sleutelfiguur in een groot onderzoek van politie en justitie naar een reeks betrekkelijk recente liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu. Een daarvan is de met veel vuurwapengeweld gepaard gaande dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, een jaar geleden.

Volgens Het Parool had M. vrijdag in het begin van de avond een afspraak met een kennis op de Amstelveenseweg. Toen het tweetal een rondje door de buurt liep, dook plotseling een man op die een vuurwapen op het hoofd van M. richtte. Het wapen blokkeerde, waarop een vechtpartij ontstond. Daarbij werd M. met het wapen op het hoofd geslagen. De aanvaller vluchtte. M. deed aangifte op een politiebureau in de buurt. Hij is die avond naar het hoofdbureau gebracht voor verhoor, aldus de krant.

De reeks liquidaties begon in oktober vorig jaar met de moord – in Antwerpen – op Najeb Bouhbouh, naar verluidt een goede vriend van M. De dubbele moord op twee jonge Marokkanen in de Staatsliedenbuurt zou een vergeldingsactie uit het kamp van M. zijn geweest.

Gwenette M. werd kort na de liquidatie van Bouhbouh met drie anderen opgepakt op de Dam. Het viertal had twee vuurwapens en een pruik bij zich, M. droeg een kogelvrij vest. Justitie vermoedt dat het gezelschap bezig was met de voorbereiding van een moordaanslag op Benaouf M., het veronderstelde brein achter de moord op Bouhbouh. Op dat moment was M. voorwaardelijk vrij in een oudere zaak, die draaide om drugshandel en witwassen. Sinds augustus verkeert M. opnieuw op vrije voeten, wederom onder voorwaarden. (ANP)