Business

NS mag Youtube en Spotify gewoon blokkeren

30-12-2013 10:18

WiFi in de trein, het begon dit jaar werkbare vormen aan te nemen. Maar veel websites zijn niet te bereiken via het door T-mobile verzorgde netwerk. Zo is het niet mogelijk met je nieuwe Netflix-account de volgende aflevering van je serie te streamen en zijn Youtube en Spotify ook geblokkeerd. Maar mag dat wel? Vrij internet, censuur, Bits of Freedom, netneutraliteit een roep om revolutie, u begrijpt het. 

Filevorming

De Autoriteit Consument en Markt zocht het voor u uit. Mag de NS volgens de wet de date vretende streamingdiensten blokkeren? Het antwoord laat zich raden: in principe niet. Maar als het blokkeren voorkomt dat er ‘file’ ontstaat op het netwerk, dan geldt er een uitzondering, zo stelt de toezichthouder vandaag.

Logische uitzondering

De ACM licht de uitzondering toe:

Als reizigers bijvoorbeeld filmpjes kijken op hun laptop, tablet of mobiele telefoon, dan hebben andere reizigers daar last van omdat er minder capaciteit beschikbaar is voor hun verbinding. Door het blokkeren van dit soort ‘data vretende’ diensten kunnen zo veel mogelijk reizigers gebruikmaken van de internetverbinding.”