Buitenland

Video: Wéér aanslag in Volgograd

30-12-2013 09:43

De Russische stad Volgograd is binnen 24 uur twee keer opgeschrikt door een grote aanslag. Maandag kwamen zeker tien mensen om het leven door een bomaanslag in een volle trolleybus tijdens het spitsuur. Zondag stierven 16 mensen toen een zelfmoordterroriste zich op het station van de stad opblies. Tientallen mensen zijn door de bomaanslagen gewond geraakt.

‘Het is een nachtmerrie’

Van de blauwwitte trolleybus was niet meer veel meer over dan een verwrongen metalen karkas waar het dak vanaf geblazen was. Slachtoffers lagen verspreid rondom het wrak. “We sterven voor de tweede dag achter elkaar. Het is een nachtmerrie”, zei een geëmotioneerde vrouw bij de plek van de aanslag.

De aanslag van zondag in het station was de bloedigste aanslag in bijna 3 jaar tijd in Rusland, buiten de Kaukasus. Een terroriste blies zich voor de metaaldetectors bij de ingang op. Volgograd was in oktober ook de plek waar zes mensen omkwamen toen een zelfmoordterroriste zich opblies in een bus.

Moslimextremisten

De aanvallen komen op het moment dat de voorbereidingen voor de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in volle gang zijn. President Vladimir Poetin gaf zondag al opdracht de veiligheidsmaatregelen in het land te verscherpen. Poetin heeft ook met het hoofd van de veiligheidsdienst FSB gesproken over de aanpak van de terreur. Dat de Spelen in Sotsji zonder aanslagen plaatsvinden, is voor Poetin van het grootste belang. De Russische president heeft beloofd dat het evenement veilig zal verlopen.

Achter de aanslagen zitten waarschijnlijk moslimextremisten uit het gebied. De radicale Tsjetsjeense moslimleider Dokoe Oemarov heeft afgelopen zomer in een videoboodschap opgeroepen de Winterspelen in Sotsji in februari te verstoren met aanslagen. Sotsji ligt net als Volgograd in het zuidwesten van Rusland. De plaatsen liggen wel honderden kilometers van elkaar verwijderd.

Lees ook

Video: zelfmoordaanslag station Volgograd

ANP/RTR