Portemonnee

Belastingdienst maakt blunder in aangifteprogramma

02-01-2014 17:28

Pieter Omtzigt, tweede kamerlid van het CDA, was al niet te spreken over de ‘stiekeme’ belastingverhoging voor huizenbezitters, daarom stelde hij daar in samenwerking met SP-kamerlid Farshad Basir kamervragen over. Maar wat blijkt? De belastingdienst begrijpt zelf die belastingverhoging nog niet helemaal. Omtzigt ontdekte de fout in het aangifteprogramma zelf, en stuurde een verklarend screenshot mee.

tabel woningforfait

Er klopt niets van de tabel eigenwoningforfait in het aangifteprogramma. Er staan drie fouten in: 0,35% moet 0,40% zijn, 0,50% moet 0,55% zijn en 0,65% moet 0,70% zijn. Ik heb zelf de proef op de som genomen, en het is onmogelijk om de foutieve percentages aan te passen.

‘Herstel kost tonnen’

Conclusie: wie vandaag aangifte doet met behulp van het aangifteprogramma, doet foutief aangifte. En dan is juist de voorlopige aangifte voor de hypotheekrenteaftrek dé reden om het programma te gebruiken. Dat betekent dat heel veel burgers binnenkort een blauwe envelop in de brievenbus krijgen waarin wordt uitgelegd dat de cijfers inmiddels wel kloppen, of u de aangifte even opnieuw wil doen: ‘Dat kost alleen aan postzegels al tonnen’, klaagt Omtzigt.

Ironisch

Natuurlijk, wij zijn niet de eerste die nu de spot drijven met de overbekende slogan van de belastingdienst: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’

Maar de ironie van een belastingdienst die meent dat aangifte zo gemakkelijk is dat een gemaakte fout de verantwoordelijkheid van de burger is – die daarvoor dan ook een boete kan verwachten – terwijl de instantie zelf zijn eigen cijfers niet op orde heeft, mag best even benoemd worden.