Politiek

CNV: nieuwe alcoholwet leidt tot geweld

02-01-2014 12:16

Vakbond CNV Dienstenbond vreest meer agressie en geweld in supermarkten, nu er sinds begin dit jaar geen alcohol meer mag worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Ruim de helft (55 procent) van het supermarktpersoneel verwacht meer agressie door de invoering van de nieuwe wet- en regelgeving, schrijft de bond donderdag op basis van onderzoek.

Onbegrip

“Verbaal en soms zelfs fysiek geweld zijn het gevolg van de vraag naar legitimatie. Klanten begrijpen de reden niet, willen niet meewerken en het leidt regelmatig tot discussie”, zegt CNV-onderhandelaar Fedde Monsma tegen het ANP. “Voor kassamedewerkers is het moeilijk te zien of een klant net wel of niet meer onder de legitimatieplicht valt. Daardoor vragen ze bijvoorbeeld 20-jarigen om een legitimatie, wat onbegrip oproept.”

Legitimatieplicht voor iedereen

Monsma pleit daarom voor een algehele legitimatieplicht bij de verkoop van alcohol, om problemen te voorkomen. Ook wil hij dat supermarkten alle kassamedewerkers een speciale veiligheidstraining geven en dat de kassières die de alcohol afrekenen zelf ook minstens 18 jaar zijn.

Geen alcohol en geen tabak

Vanaf nieuwjaarsdag geldt voor jongeren die nog geen 18 zijn: Nix. Oftewel: geen alcohol en geen tabak. Verkoop van die middelen aan jeugd onder de 18 is strafbaar. Jongeren die er in het openbaar mee betrapt worden, kunnen een boete krijgen. Of de jeugd zich daar erg veel van zal aantrekken is de vraag, zo concludeerde Marieke van de Zilver met haar eerste video voor ThePostOnline:

Lees ook

GELUKKIG 2014! – Dit gaat er voor u veranderen