Economie

Nederlandse industrie groeit snel

02-01-2014 10:08

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in december het sterkst gegroeid sinds april 2011. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) donderdag bekend.

Hoogste tempo sinds februari 2011

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam vorige maand uit op 57, tegen 56,8 in november. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi was de groei van de nieuwe orders de sterkste in 32 maanden en namen de exportorders in het hoogste tempo sinds februari 2011 toe.

Export nog steeds aanjager

“De motor achter deze groei is tweeledig: de nog altijd sterke exportcijfers, maar nu ook de verder aantrekkende binnenlandse vraag”, aldus Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven.

Langere levertijden

De productie ging omhoog, maar was niet voldoende om het aantal nieuwe orders bij te houden. Daardoor daalde de voorraad gereed product, aldus de onderzoekers. De levertijden werden beduidend langer, meldde de Nevi.

De inkoopprijzen voor de Nederlandse industrie gingen in december voor de vierde maand op rij omhoog en de inkoopinflatie bereikte het hoogste niveau in 15 maanden. De stijging van de verkoopprijzen was echter beperkt en de werkgelegenheid bleef onveranderd.

ANP