Binnenland

OM vermoedt opzet achter rellen in Veen

02-01-2014 15:44

De gewelddadige confrontatie in Veen tussen jongeren en de politie in de nacht van maandag op dinsdag is niet spontaan ontstaan, zo vermoedt het Openbaar Ministerie (OM). Door de politie zijn kort na de aanhoudingen in en bij de horecagelegenheid waar de onlusten zich afspeelden, bivakmutsen, bijzonder zwaar vuurwerk en pepperspray in beslag genomen. Dat liet justitie donderdag weten aan het ANP. De impact op de betrokken politiemensen, die werden verrast door de geweldsexplosie, is groot, stelt het OM.

Twee minderjarigen in de cel

Inmiddels is of mag het grootste gedeelte van de totaal 101 verdachten naar huis. Negen verdachten blijven in ieder geval tot zeker vrijdagochtend in de cel. Van deze negen verdachten zijn er twee minderjarig. Woensdag werden er al negen vrijgelaten, de rest (83) mag in de loop van donderdag naar huis. Voor alle vrijgelaten personen geldt dat zij nog steeds verdachten zijn, aldus het OM. De negen die blijven vastzitten, moeten vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen. Die zal verder beslissen of ze nog langer vast moeten blijven.

Wéér autobranden

De politie meldde donderdag dat twee sloopauto’s op nieuwjaarsavond zijn aangestoken. Dat gebeurde midden op een kruising in het centrum van het dorp. ,,De brandhaard was op korte afstand van woningen, gebouwen en geparkeerde auto’s waardoor er sprake was van gevaar voor overslag”, aldus de politie donderdag. Er is nog niemand opgepakt.

In de Brabantse plaats Veen – in het verleden ook wel aangeduid als een Siciliaans Maffiadorp – werden in de nacht van maandag op dinsdag zo’n 65 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk. Later volgden meer arrestaties.