Binnenland

Video: Jongeren blazen zoutcontainer op in Almere

02-01-2014 13:05

Een groep pubers heeft op 1 januari een openbare zeecontainer in Almere opgeblazen met vuurwerk, dat gefilmd en op Facebook gezet. De container is door de gemeente geplaatst, zodat buurtbewoners gratis zout kunnen pakken wanneer het vriest.

In een reactie tegen ThePostOnline laat gemeentewoordvoerder Peter Spek weten dat er aangifte tegen de jongeren zal worden gedaan en dat de politie momenteel onderzoekt of op basis van de beelden jongeren kunnen worden aangehouden. De schade zal dan op hen worden verhaald. De gemeente zal een nieuwe zoutcontainer plaatsen.

Skatepark

De gemeente Almere baalt extra van het voorval, omdat het in overleg met een jongerenplatform tot een mooie regeling was gekomen. Wanneer de totale schade in Almere onder de 75.000 euro zou blijven, zou de gemeente het ‘restbedrag’ tot 75.000 investeren in een nieuw aan te leggen skatepark.

Patrick van der Pas, die namens Jongeren Veilig Stadhart Almere (JVSA) in contact staat met de gemeente, laat weten het filmpje nog niet te kunnen zien. Als hij hoort dat de belhamels een Cobra 6 gebruikten, schrikt hij. “Dat heeft de kracht van vijf handgranaten, die gasten mogen blij zijn dat ze niet in stukjes door de wijk zijn teruggevonden en ’s avonds weer veilig bij hun ouders konden komen. Dit is net even wat meer dan een rotje.”

Middels onder meer flyers op bushokjes heeft Van der Pas er met zijn organisatie voor proberen te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren in Almere op de hoogte waren van de deal met de gemeente.Op 8 januari zal duidelijk worden wat de uiteindelijke schade is en of er geld overblijft voor het skatepark.

Bron: Omroep Flevoland.