Politiek

Nederlandse militairen in Chinese uniformen naar Mali

04-01-2014 09:45

De uniformen waarmee Nederlandse militairen naar Mali worden gestuurd, zijn kwalitatief onder de maat. Dat bevestigt Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger- en Militair defensiepersoneel (VBM), naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf van zaterdag.

Volgens Debie is gekozen voor een gevechtspak van Chinese makelij omdat het goedkoper is. Hij had liever gezien dat Defensie had gekozen voor uniformen van het duurdere, maar betere materiaal Defender M, dat wordt gemaakt bij textielfabriek TenCate in Almelo. “Maar de overheid kiest bij Europese aanbestedingen doorgaans voor het goedkoopste, niet voor het best”, concludeert Debie.

Het huidige uniform laat onder meer te wensen over op het gebied van brandveiligheid. ,,Als er een bermbom ontploft, is het van belang dat je uniform maximale bescherming biedt. Een brandvertraging van 2 minuten of 5 minuten kan dan veel verschil maken”, zegt Debie.

Het ministerie van Defensie is het niet eens met de kritiek: ,,De militairen die naar Mali worden uitgezonden beschikken over goede spullen, die voldoen aan alle gestelde kwaliteitseisen”, benadrukt een woordvoerder van het departement zaterdag tegen het ANP.

De eerste Nederlandse militairen vertrekken komende maandag naar Mali.

Lees ook

Mali-missie in matig pak