Politiek

Op Campagne: vier kandidaten op weg naar de overwinning?

06-01-2014 11:02

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart volgt Chris Aalberts vier lokale politici op hun weg naar de stembus. Hoe zien lokale campagnes eruit? Waar gaan die campagnes inhoudelijk over? Welke problemen komen lokale politici tegen in hun zoektocht naar stemmers? Uit ruim twintig aanmeldingen selecteerde Chris Aalberts vier lijsttrekkers.

Amsterdam redden

Roderic Evans-Knaup is lijsttrekker van Red Amsterdam. Deze Amsterdamse stadspartij werd in 2010 opgericht als reactie op de mislukte aanleg van de Noord/Zuidlijn. Evans-Knaup werd in 2012 raadslid. Inmiddels heeft de partij een imposante lijst van potentiële raadsleden verzameld die al eerder in de Amsterdamse stadsdeelraden actief waren. De stadsdeelraden in Amsterdam worden opgeheven, maar Red Amsterdam bundelt deze krachten en maakt ‘een lokale vuist’ vanuit de wijken van de stad.

Red Amsterdam wil ‘een passend politiek onderdak’ zijn voor ‘de massaal teleurgestelde en ontredderde kiezers’ en richt zich uitdrukkelijk op alle Amsterdammers. De partij wil op een nieuwe manier politiek bedrijven en ‘de politieke cultuur kantelen’. Burgers moeten meer geconsulteerd worden en er moet beter naar hen worden geluisterd. De partij is alleen al anders dan de andere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad ‘door een stadspartij te zijn’.

Groen in Waterland

Laura Bromet is lijsttrekker van GroenLinks Waterland. Zij is sinds 2006 raadslid en sinds 2008 fractievoorzitter. In 2010 was ze al lijsttrekker en onlangs is ze voor de tweede keer aangewezen om de kar te trekken. Waterland is een groene plattelandsgemeente met dorpen als Monnickendam en Marken. GroenLinks zet zich in voor het landschap en duurzaamheid.

GroenLinks heeft in Waterland momenteel drie van de zeventien zetels. Dat aantal is al twaalf jaar stabiel. Dat is bijzonder, want de afgelopen jaren kreeg GroenLinks concurrentie van de SP en D66. Alleen de VVD is in Waterland groter, het CDA even groot. GroenLinks maakt deel uit van de oppositie. In Waterland houdt GroenLinks zich aan het algemene motto van de partij: een ideeënpartij op zoek naar macht die na de verkiezingen mee wil besturen. GroenLinks wil de grootste linkse partij van Waterland blijven.

Progressief in Loon op Zand

Peter Flohr is fractievoorzitter en lijsttrekker van Pro3 in Loon op Zand. Pro3 is een samenwerking van progressieve partijen: PvdA, GroenLinks en leden van D66. Pro3 richt zich ook op progressieve inwoners van Loon op Zand die geen lid van een landelijke partij willen zijn. Flohr is al decennialang lid van de PvdA en zit sinds 2006 in de gemeenteraad. Pro3 werd opgericht in 2010 en Flohr is voor de tweede keer lijsttrekker. Loon op Zand is een landelijke gemeente die bestaat uit drie kernen, waarvan Kaatsheuvel de grootste is. De gemeente is vooral bekend van het in Kaatsheuvel gelegen pretpark.

De afgelopen periode was Pro3 onderdeel van het college. De partij wil groeien van vier naar vijf zetels. Het motto van Pro3 is: een sociale, slimme en schone gemeente. De gemeente moet minimale bestaanszekerheid garanderen, kennis en macht delen met haar inwoners en milieubewust en duurzaam met de leefomgeving omgaan.

Studeren in Groningen

Suzanne Klein Schaarsberg is afgestudeerd in internationale betrekkingen en studeert nu religiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is lijsttrekker van Student en Stad. Sinds 2013 is ze burgerlid in twee raadscommissies. Student en Stad zet zich in voor ‘een bruisende studentenstad’, heeft momenteel een zetel en zit in de oppositie.

Onder het motto: je bent jong en je wilt wat, gaat Klein Schaarsberg voor drie zetels in de Groningse gemeenteraad. Op basis van de grote hoeveelheid studenten in Groningen is dat een reële mogelijkheid. “Een op de zes inwoners van Groningen is student dus drie zetels is reëel. We hebben ooit twee zetels gehad en zaten daar de vorige verkiezingen heel dichtbij. Er is zeker ruimte voor meer.”

Met deze vier politici gaat Chris Aalberts op campagne. Woensdag de vraag: hoe verloopt de kandidaatstelling bij GroenLinks Waterland? Want op lokaal niveau is de kandidaatstelling een probleem.

Chris Aalberts volgt vier lokale politici tijdens hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Eerdere afleveringen uit deze serie vind je hier.