Optreden Sizzla afgelast om antihomoteksten

06-01-2014 17:50

Poppodium Melkweg heeft een optreden gecanceld van de Jamaicaanse reggae-artiest Sizzla (37) omdat hij antihomoteksten zong. Sizzla zou in Amsterdam optreden op zondag 16 maart. Mensen die een kaartje hebben gekocht, krijgen hun geld terug. Dat liet een woordvoerder maandag weten.

Medewerkers van de Melkweg stuitten zondag op beelden van een festival in Jamaica waar Sizzla optrad. Hij zingt daar onder meer dat hij vindt dat mannen en vrouwen niet seks moeten hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Sizzla zegt zich op de Bijbel te baseren.

“Kwetsende en haatdragende teksten”

Sizzla vindt dat hij dit best mag zeggen in het kader van vrije meningsuiting, maar daar denkt Melkweg dus heel anders over. De organisatie wil iemand die zulke ”zeer kwetsende en haatdragende teksten” ten gehore brengt, geen podium bieden. Het festival in Jamaica, Sting genaamd, denkt hier net zo over. Sizzla kan optredens op het festival voortaan op zijn buik schrijven.

In 2007 had Sizzla nog een document ondertekend waarin hij afstand deed van eerdere antihomo-uitspraken. Hij beloofde toen ook geen antihomoliederen ten gehore te brengen op Europese podia.

De Melkweg heeft het management van Sizzla te kennen gegeven dat hij niet meer langs hoeft te komen. Het poppodium heeft nog geen reactie ontvangen.

ANP