Business

Door vakbonden gegijzelde managers weer vrij

07-01-2014 17:20

In Nederland pakken we een tafellaken en een stift en trekken met ons prachtige spandoek naar het Malieveld, in Frankrijk gijzelen werknemers hun managers als ze hun zin willen krijgen.

De Franse politie maakte vandaag een einde aan de gijzeling van twee managers van Amerikaanse bandenfabrikant Goodyear, zij werden al twee dagen vastgehouden in hun eigen fabriek in Amiens. De vakbond achter deze actie heeft inmiddels nieuwe acties aangekondigd tegen de sluiting van de vestiging.

1200 arbeidsplaatsen op het spel

Vorig jaar kondigde Goodyear de sluiting aan van de fabriek in Amiens. Met dit besluit kwamen zo’n 1200 van de 3000 Franse arbeidsplaatsen bij de bandenfabrikant op de tocht te staan. Die plannen leidden in maart vorig jaar al tot zware rellen waarbij 19 politieagenten gewond raakten, en het was voor de vakbond CGT een reden om met een gijzelingsactie Goodyear naar de onderhandelingstafel te dwingen.

Zware druk politie

UIteindelijk zwichtte CGT voor de zware druk van de politie om productiedirecteur Michel Dheilly en personeelschef Bernard Glesser vrij te laten. Ook het gemeentebestuur van Amiens veroordeelde de actie, maar riep naast de vakbond ook Goodyear op tot een ‘constructieve dialoog’.

Ieder zijn methodes

Het is bepaald niet de eerste keer dat Franse vakbonden managers gijzelen uit protest tegen reorganisaties of versobering van arbeidsvoorwaarden. In 2009 overkwam dat leidinggevenden bij onder meer machinebouwer Caterpillar, industriegroep 3M en elektronicaconcern Sony.