Buitenland

Franse burgemeesters verbieden ‘jodenhatende’ quenelle-komiek

07-01-2014 19:21

Burgemeesters van verscheidene Franse steden hebben een optreden van de omstreden komiek Dieudonné M’Bala M’Bala verboden. Ze doen dat na een oproep van minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls.

De burgemeester van Tours heeft dinsdag laten weten dat hij het optreden van de komiek in zijn stad verbiedt. Dieudonné zou vrijdag in Tours optreden.

Marseikke, Bordeaux, Nantes

De burgemeesters van Marseille en Bordeaux hadden maandagavond laat al weten dat ze een stokje zouden steken voor het optreden van Dieudonné.

De nieuwe tournee van de komiek moet donderdag in Nantes beginnen. Het is niet bekend of bestuurders van Nantes dat optreden willen verbieden.

Quenelle

De artiest provoceert geregeld met uitspraken over Joden. Hij brengt ook een omstreden groet, de ‘quenelle‘ waarbij een hand naar de andere schouder wordt geheven en de andere hand met gestrekte arm naar beneden wordt gehouden. Volgens Joodse groeperingen is de quenelle een nazigroet.

M’Bala M’Bala is zowel artiest als politicus. Hij was eerder een bestrijder van racisme.

Rassenhaat

De komiek heeft aan verscheidene verkiezingen meegedaan. Hij viel sinds 2002 vooral op door fel anti-Joodse uitingen die vanaf 2006 tot een reeks veroordelingen hebben geleid, onder meer wegens het aanzetten tot rassenhaat.

Hij stelt dat hij de gevestigde orde provoceert als cabaretier.

Anp