Losgeslagen

07-01-2014 12:00

Op mijn negende was ik voor het eerst bezopen. Op een dorpsfeest in de Dordogne mengde mijn zus mijn water met witte wijn.

Aan het einde van de avond stond ik op en viel ik zo achterover de heg in. Iedereen moest hard lachen en ik werd naar huis gebracht. Mijn ouders zijn nooit streng geweest. Met het eten kreeg ik vanaf jongs af aan al een klein glaasje cider en op mijn dertiende mocht ik sporadisch gaan stappen. Op school vertelde ik grote verhalen over mijn escapades, maar eigenlijk dronk ik niet meer dan drie biertjes op een avond.

Mijn alcoholgebruik loopt de spuigaten uit

Gisteren hoorde ik op de radio dat Armin van Buuren het nieuwe gezicht wordt van een campagne tegen alcoholmisbruik. De dj is niet tegen een biertje, maar ziet op de feesten waar hij draait overmatig alcoholgebruik. Alhoewel ik betwijfel of zijn fans alleen gedronken hebben. De commotie omtrent alcohol is de laatste maanden groot. Sinds 1 januari is de alcoholgrens verhoogd en dit is aan niemand voorbijgegaan. Zo moeten een aantal leden van mijn studentenvereniging de komende maanden colaborrels houden en introducees voortaan hun ID laten zien.

Ik heb altijd gedacht goed met alcohol om te kunnen gaan. Zo drink ik een keer per week met uitgaan en sla ik wijntjes bij het eten over. De laatste weken loopt mijn alcoholgebruik echter de spuigaten uit. Zo heb ik in het nieuwe jaar al twee keer moeten kotsen (terwijl dit jaar pas 6 dagen bezig is). Vrijdag had ik meer dan een fles wijn op en twee pullen bier. Tollend bereikte ik mijn bed, terwijl het nauwelijks een uur was. De hele nacht moest ik met een emmer naast me slapen. Ieder uur ging ik over mijn nek. Ook ben ik het nieuwe jaar brakend in gegaan. Classy. Niet dat ik het eens ben met de verhoging van de leeftijdsgrens, maar soms denk ik dat op mijn zeventiende een stuk verstandiger was dan dat ik nu ben.

Logisch

De verscherping van de alcoholgrens past binnen het huidige politieke klimaat. Na het verbod op paddo’s en de strengere regels omtrent de verkoop van wiet, was deze maatregel een logisch gevolg. Volgens sommige wetenschappers is het normaal dat in tijden van crisis de maatschappij conservatiever wordt. En dat is te merken. Mijn ouders zouden nu worden uitgemaakt voor slechte ouders en ik zou bestempeld worden als losgeslagen.