Portemonnee

Schoonmakers gaan straat op voor betere cao

07-01-2014 14:22

De vakbond FNV Schoonmaak heeft vandaag aangekondigd dat zo’n 1000 tot 1500 schoonmakers zaterdag in Utrecht gaan demonstreren voor een betere cao.

Andere insteek

De werkgevers en bonden lijken een volledig andere insteek te hebben als het gaat om de verbetering van de omstandigheden voor schoonmakers.

Volgens een woordvoerder is de reden van het protest dat werkgevers al sinds novermber niet willen praten over een nieuwe cao. De werkgevers vinden dat de bonden zich zij aan zij met de werkgevers moeten verzetten tegen de kabinetsplannen om schoonmakers als ambtenaar in dienst te nemen. Maar FNV ziet liever hervatting van de cao-onderhandelingen.

Strijd voor waardering

De schoonmakers willen ‘aandacht voor hun strijd voor waardering, voor een inkomen boven de armoedegrens en vooral de mogelijkheid om gewoon goed hun werk te kunnen doen’. Uit onderzoek van FNV blijkt dat bijna zeven op de tien schoonmakers niet kunnen rondkomen van hun huidige inkomen.

Komende dagen zullen op televisie ook reclamespotjes te zien zijn, waarin de schoonmakers de ,,hoge werkdruk en slechte kwaliteit van het werk” aan de kaak stellen.

Verdere acties

FNV hoopt nog steeds dat de werkgevers weer aan de onderhandelingstafel schuiven. Zo niet, dan overweegt de bond verdere acties. In 2012 voerden schoonmakers ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na meer dan 100 dagen van manifestaties en stakingen een principeakkoord met de werkgevers gesloten.

ANP/TPO