Van anorect naar fitnessgoeroe

07-01-2014 16:00

De media hebben er misschien voor gezorgd dat meisjes onzeker zijn omdat alle modellen zo extreem dun zijn, een positief effect kan ook nog ontstaan. Zoals op sociale media. Bijvoorbeeld Instagram.

Ontmoet de 18-jarige Antonia Eriksson. Ze maakt graag foto’s op Instagram van zichzelf voor ze gaat sporten, ze is goed in foodporn en haar lichaam is er eentje waar menig vrouw jaloers op zal zijn. Positief? Niet op het eerste gezicht. Maar Antonia draagt haar gezonde levensstijl graag uit. Niet zonder reden.

Ziekenhuisbed

Het begon allemaal niet zo goed met Antonia, sterker nog, het begon in een ziekenhuisbed. Niet vanwege plastische chirurgie, de Zweedse had anorexia. Vijtien maanden geleden postte ze haar eerste foto op Instagram. “Toen ik mijn Instagramaccount @eatmoveimprove begon, heette ik @fightinganorexia en was mijn account anoniem,” vertelt ze aan The Daily Dot. “Het duurde best een tijd voor ik besloot niet meer anoniem te zijn en mijn herstel te fotograferen en te laten zien hoe ik ben geworden wie ik nu ben.”

Begin 2012 begon de anorexia, maar tot de zomer liep het niet echt uit de hand. In september van dat jaar gaat het mis. “Ik werd opgenomen in een ziekenhuis waar ik twee maanden moest blijven. Mijn organen gaven het op, mijn botten waren zwak en mijn reflexen werkten niet meer.” Een luttele 38 kilo begint uiteindelijk met het documenteren van haar proces op Instagram.

Fitnessgoeroe

Op Instagram bevinden zich veel accounts en hashtags waar meisjes pro-anaberichten plaatsen, berichten waarin ze elkaar aanmoedigen af te vallen. Die accounts worden thinspo’s genoemd. “Die accounts hadden ook hun uitwerking op mij,” zegt Antonia. “Toen ik met mijn herstel begon, heb ik die accounts ontvolgd. Ze zijn er om meisjes verschrikkelijk te laten voelen over hun eigen lichaam. Ze hielpen me mezelf uit te hongeren.”

De tegenhanger van de thinspo is de fitspo. Deze accounts motiveren mensen te sporten en gezond te eten. Het account van Antonia is inmiddels ook een fitspo-account, maar er is een heel grijs gebied. De fitspo flirt nogal eens met de thinspo. “Ik let erg op wat ik deel en wat niet. Mensen vragen me wel eens naar mijn gewicht of hoeveel calorieën ik eet. Daar praat ik niet over. Ik weet dat getallen mij alleen maar misleid hebben. Dat is niet hoe mijn account moet fungeren.”

Angstaanjagend dun

Hoewel het account van Antonia nu een plezier is om te volgen, ze laten foto’s zien van een gezonde, knappe vrouw, is het wat minder aantrekkelijk voor wie terug in de tijd scrollt. Foto’s van een enorm dun meisje komen tevoorschijn. Tot je langzaam verder scrollt, de toekomst in. Ze wordt gezonder, mooier en gespierder. En daarbij biedt ze ook heel wat inspiratie als het om gezond eten gaat.

Hoe haar reis van 38 luttele kilo’s naar een gezonde fitnessgoeroe ging lees je lees in het volledige interview op The Daily Dot.

Volg Antonia’s Instagramaccount hier.