Binnenland

VU gaat complete ouevre prof. Nijkamp onderzoeken

07-01-2014 19:12

De Vrije Universiteit in Amsterdam laat het hele oeuvre van professor ruimtelijke economie Peter Nijkamp onderzoeken. Zijn werk, zeker honderden publicaties, moet beoordeeld worden op (zelf)plagiaat. Aanleiding is ophef rond een proefschrift van een promovenda die Nijkamp tot voor kort begeleidde. Daarin zou sprake zijn geweest van zelfplagiaat van het werk van de promovenda zelf en van Nijkamp.

De VU wil uit laten zoeken of dit in ander werk ook gebeurd is en of daarbij collega’s en andere promovendi geschaad zijn.

Wie er in de commissie komt te zitten en wanneer die aan de slag gaat, is nog niet duidelijk. “Maar het moet allemaal wel zeer snel gaan gebeuren”, zei een VU-woordvoerder dinsdag.

Spinozapremie

Nijkamp is onder meer oud-voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en oud-Spinozapremiewinnaar.

Hij wil zelf niet reageren op het nieuws over het onderzoek naar zijn werk, aldus de VU.

“Er volgt nog een gesprek tussen het college van bestuur van de VU en professor Nijkamp. Daar zullen afspraken gemaakt worden”, aldus de woordvoerder van de VU op de vraag of Nijkamp zijn medewerking verleent aan het onderzoek.

Karima Kourtit

De promovenda, Karima Kourtit, kreeg van de VU vorig jaar te horen dat ze haar proefschrift moest aanpassen voordat ze kon promoveren.

Ze zou eigenlijk in mei promoveren, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen door de VU, “vanwege onvolkomenheden in enkele hoofdstukken van het proefschrift”, zoals de VU destijds mededeelde.

De begeleiders van de promovenda, waaronder Nijkamp, zijn ook vervangen door de VU, zoals de commissie die het proefschrift beoordeeld heeft, had aanbevolen.

Plagiaat

Kourtit en Nijkamp stelden dat ze volgens gangbare gebruiken in de wetenschap hebben gehandeld, maar de onderzoekscommissie noemt het plagiaat. Daar schaart de VU zich ook achter.

De VU gaat wetenschapsorganisatie KNAW vragen om te kijken of het mogelijk is om meer duidelijkheid te scheppen over de grenzen tussen plagiaat en zelfcitatie.

Anp