Economie

Bodem huizenprijzen lijkt achtergelaten in 2013

09-01-2014 11:40

Had u een huis willen kopen op het moment dat de huizenprijzen absoluut rock-bottom raakten? Dan bent u nu waarschijnlijk te laat. In het laatste kwartaal stegen de prijzen met 1,5 procent. Het is daarmee het beste kwartaal sinds de crisis uitbrak, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde woningmarktcijfers van NM.

Kabinet vrolijk gestemd

Volgens minister Blok (Wonen) tonen de ‘positieve cijfers nadrukkelijk dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkomt. Hij wijst er wel op dat er flinke regionale verschillen in de prijzen zitten, waardoor zeker nog niet overal het vertrouwen hersteld blijkt.

Diederik Samsom reageerde in een tweet eveneens positief op de gestegen woningverkopen:

D66 wijst op eigen inbreng

D66-Tweede kamerlid grijpt de situatie aan om te wijzen op het woonakkoord, waar naast zijn eigen fractie ook de Christenunie en de SGP aan deelnamen. Volgens hem is de stijging het gevolg van de politieke rust door het woonakkoord: “Nu mensen weten waar ze aan toe zijn, hebben ze weer het vertrouwen om te kopen en te verkopen. Dat is winst.'”

Verhoeven wijst verder op de situatie van starters, zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract. Zij profiteren volgens hem nog onvoldoende van het herstel op de woningmarkt.

Herstel duurt jaren

Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM, lichtte de eigen cijfers toe: “Het herstel zal heel lang gaan duren en dat heeft alles te maken met alle bezuinigingsmaatregelen die nog in de pijplijn zitten”, stelt hij. “Na de crisis van de jaren 70 en 80 duurde het ook 15 jaar voor het oude prijsniveau werd bereikt.”

TPO/ANP