Bladen

Utopia trekt SBS langzaam uit dal. Weer 1,3 miljoen kijkers

09-01-2014 09:33

Wat brengt ons deze donderdag aan nieuws en faits divers. Hier is weer uw ochtendgebed.

Nederlanders zijn keurige hypotheekbetalers

RTL’s Perry Feenstra probeert te rellen met een Moody’s rapport. Kop: ’Flevoland koploper met hypotheekproblemen.’ Lees het rapport goed en het blijkt allemaal enorm mee te vallen. Slechts 2,4% van de Flevolanders heeft een hypotheekachterstand van méér dan drie maanden. De krant van de nuance in dit dossier is De Telegraaf. Die wakkere jongens aan de Basisweg constateren ook dat we het prima doen.

Nazi’s martelden met Beethoven & Bach

Nieuw horror-detail uit de Holocaust. De nazi’s terroriseerden gevangenen met Bach en Beethoven, constateert een onderzoekster. ’De Duitsers gebruikten muziek uiterst strategisch in Auschwitz, toont Kagen aan. Hoewel er weinig bewakers waren, leek het dankzij de muziek die in verschillende delen van het kamp klonk alsof de bewakers altijd en overal aanwezig waren. Zo kon makkelijker controle worden gehouden over de gevangenen. Belangrijker nog: dankzij het draaien van de muziek ontnamen de Duitsers de gevangenen hun laatste beetje privacy. Zelfs op de plek waar ze stierven was het niet stil: Bach en Beethoven schalden ook daar luid uit de luidsprekers.’

Noord-Korea propagandist Dennis Rodman zegt sorry voor domme opmerking

Oud-basketballer Dennis Rodman biedt zijn excuses aan voor de opmerkingen over de Amerikaan Kenneth Bae, die in Noord-Korea is veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Rodman, die vaak in Noord-Korea komt op uitnodiging van de dwaze dictator, verdedigde gisteren die veroordeling. ‘Als je begrijpt wat Kenneth Bae heeft gedaan’, zei Rodman in een interview met CNN. ‘Weet je wat hij hier heeft gedaan in dit land?’ Hij wilde vervolgens niet uitleggen wat hij bedoelde met die opmerkingen. Hij biedt zijn excuses aan aan de familie van Kenneth Bae, aan zijn ploeggenoten, het managementteam en aan Chris Cuomo, de interviewer van CNN. ‘Ik heb een hoop mensen in verlegenheid gebracht. Ik had beter moeten weten en geen politieke standpunten in moeten nemen. Het spijt me echt.’

VPRO ontdekt een verdwenen kannibalenhoofd

VPRO-presentator en auteur Redmond O’Hanlon heeft tijdens de opnames van zijn serie O’Hanlons Helden het verdwenen hoofd van een beruchte kannibalenleider uit Papoea-Nieuw-Guinea ontdekt.De avonturier treedt in zijn programma in de voetsporen van zijn 19e-eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. Voor de tweede reeks, die deze winter wordt uitgezonden, deed O’Hanlon onder meer Papoea-Nieuw-Guinea aan. Het roemruchte kannibalenhoofd in kwestie werd eind 19e eeuw daar vandaan meegenomen en is ergens in Italië verdwenen.

VVD Leiderdorp wordt uitgelachen

Wat klopt er niet in deze verkiezingsposter? Rob Hoogland, columnist van De Telegraaf, maakt er een geintje over.

Blackrock mag interne gegevens niet meer publiceren

Blackrock, het grootste financiële handelshuis ter wereld, mag opgevraagde gegevens van bedrijfsanalisten niet meer verspreiden voordat deze ook openbaar zijn gemaakt. Blackrock verdient behalve met handel in financiële producten ook met analyses van financiële geldstromen voor klanten. Daarbij worden data-analisten uitgehoord. Deze informatie blijkt vaak vertrouwelijk, waarmee Blackrock geheimhouding schendt als het deze gegevens wel openbaar maakt. De rechter heeft nu besloten dat Blackrock deze data niet meer mag verspreiden. In Nederland ligt het bedrijf onder een vergrootglas omdat het ook in de lage landen zowel handelaar is als analist. In opdracht van de Nederlandse bank bestudeert het de waarde van vastgoed op de Nederlandse bankbalansen. Enerzijds is het belanghebbende. Blackrock heeft een dikke 5% belang in ING.

Directeur van failliete Groningse fabriek was Madoff-vriend

Goed gezien, Willem Middelkoop. In een vet stuk in Tatler over Madoff duikt ook de naam op van Gary Kletch. De Amerikaanse opkoper van schuldpapieren sloot onlangs de fabriek in Aldel.  De keiharde investeerder meent dat de overheid de schuld is van de sluiting.

Utopia nu echt een hit! SBS uit dal

En ook op dag drie scoort Utopia weer goed: 1,3 miljoen kijkers. SBS kruipt uit het dal. SBS’s Danni Lowinski kwam uit op 1 miljoen kijkers. En Show Laat wordt nu dagelijks bijna door 800.000 kijkers bekeken. Is de depressie bij SBS voorbij?

KPMG was op de hoogte van steekpenningen bij Ballast Nedam

Wist accountant KPMG dat bestuurders bij Ballast Nedam werden omgekocht? Die indruk dampt steeds meer naar voren. Follow The Money sprak een ex KPMG-er die bevestigt dat hij de corruptiezaken bij Ballast Nedam moest oplossen.

Gewetensbezwaarde artsen krijgen meer vrijheid

Artsen hoeven een patiënt die bewust stopt met eten en drinken niet zelf te begeleiden. Als zij principiële of emotionele problemen hebben met deze manier van sterven – vasten en verdorsten – mogen zij een patiënt overdragen aan een collega. In principe zijn artsen verplicht om iedereen zorg te verlenen. Maar een handreiking van de artsenfederatie KNMG bevat een ontsnappingsclausule: gewetensbezwaarden mogen een vervanger inschakelen.