VU heeft nog steeds geen medicijn voor stupiditeit

09-01-2014 15:15

Topic op geenstijl: VU houdt multiculturele ontmoeting voor geneeskunde studentes en hun moeders. Helaas is stupiditeit besmettelijk en heeft de PVV al Kamervragen gesteld (protip voor de PVV: niet alle topics op Geenstijl moeten meteen omgezet worden in kamervragen, je kan ook met de VU bellen, scheelt de belastingbetaler weer geld) .

Natuurlijk heeft de VU vele goede artsen opgeleid en functioneert het VUmc net als ieder ander academisch ziekenhuis. Echter, met de opvattingen van de faculteit geneeskunde, of zo als ik in de flyer lees VUmc School of Medical Sciences, heb ik nooit veel op gehad.

Godzijdank heb ik aan UvA, met een normale medische faculteit, gestudeerd. Waar we de eerste jaren gewoon de basale vakken kregen en geleidelijk steeds meer kliniek. Waar er niet werd mee gedaan aan de waanzin van de voortgangstoets (soort CITO toets voor geneeskunde studenten) en waar men pas na veel druk van bovenaf en onder zwaar protest het geneeskunde curriculum kunstmatig heeft gescheiden in een Bachelor en Master.

Helaas willen het AMC en VU fuseren tot een monster van ongekende grootte. Hierdoor stoor ik me extra aan de onnozelheden van de VU.

Multiculturalisme

Het probleem is complex. Ten eerste heeft de VU natuurlijk een christelijke achtergrond en daardoor een zwak voor alle overtuigingen die niet stoelen op wetenschap. Tijdens de opleiding geneeskunde wordt er constant op gehamerd de overtuigingen en wensen van de patiënten te respecteren. Zelf vind ik vrijheid en autonomie het grootste goed en zal dit ook zo veel mogelijk proberen te behouden voor mijn patiënten.

Echter, in het voorbeeld van de VU schijnt er een conflict te zijn tussen het aanpassingsvermogen van de studenten en de eisen die aan ze worden gesteld. Het lijkt het erop dat persoonlijke opvattingen van de artsen in spe conflicteren met hun toekomnstige beroepsuitoefening.

Zie daar het probleem: inleven in een andere cultuur is voornamelijk eenrichtingsverkeer aan het worden. Men moet zich aanpassen aan de striktste eisen van overtuigingen van anderen en het heersende idee lijkt te bestaan dat iedere opvatting gelijkwaardig is, behalve die van jou.

Ik geloof in de superioriteit van mijn eigen overtuigingen: ik heb er over nagedacht en ik voel me bevoorrecht om in een vrij land te wonen, waar iedereen in principe gelijk wordt behandeld en waar we mensen niet zomaar laten doodgaan omdat ze geen geld hebben. Ben ik nu een male chauvinist pig? Volgens de heersende opinie wel, vrees ik.

Ten tweede is de geneeskunde aan het feminiseren: mannen zijn een minderheid geworden op de medische faculteiten. Een minderheid die nu om een of andere reden wordt uitgesloten van deelname van de multiculturele dag aan de VU. Dit is al een langer bestaand proces. Tevens is het aantal allochtonen in de grote steden hoger en presteren allochtone vrouwen op school beter dan mannen. Daarom is het niet verassend dat er steeds meer allochtone vrouwen geneeskunde studeren.

Het nieuwe discrimineren

Wat wel schokkend is, is de manier waarop de VU meent te moeten omgaan met deze veranderingen. Gelden (culturele) dillema’s alleen voor vrouwen? Of alleen voor moslims? Eigenlijk is die dag meer een monoculturele vrouwendag. Deze,ongetwijfelde goedbedoelde, segregatie bevordert het wij-en-zij-denken die huidige publieke debat domineert.

Nathan van der Waa, @Nvdwaa, arts nog steeds niet in opleiding.