Binnenland

VVD-wethouder spil in grote hennepzaak

09-01-2014 10:24

Twee lokale politici sieren vanmorgen de headlines in negatieve zin. Carel van Gelder, VVD-wethouder in Wijk bij Duurstede, zou betrokken zijn bij een grote wietplantage. Het Algemeen Dagblad zegt over gegevens te beschikken die deze stelling bewijzen.

Plantage bedacht, betaald en opgezet

Zo zou Van Gelder het plan voor de plantage hebben bedacht, betaald en opgezet. Een stroman die betaald werd om zijn mond te houden, moest vervolgens het werk afmaken. Van Gelder heeft tegenover de krant enkel bevestigd dat hij in beeld is in de zaak, maar enkel als “getuige in een strafzaak”.

Hij beschouwt het als een privéaangelegenheid en ziet naar eigen zeggen niet in waarom zijn werk als wethouder hieronder zou moeten lijden. Zijn collega’s zou hij reeds hebben ingelicht.

Raadslid steelt 21.000 euro

Dan naar Oost-Nederland. Daar is de penningmeester van begrafenisvereniging Helpt Elkander er met maar liefst 21.000 euro vandoor gegaan, weet het ANP. De man die dit vermoedelijk op zijn geweten heeft is tevens raadslid van Lokaal Dinkelland, de grootste partij in Denekarmp.

Het bestuur van de begrafenisvereniging heeft aangifte gedaan tegen de man, die sinds de overboeking van het geld naar zijn rekening onvindbaar is. Lokaal Dinkelland heeft op de situatie gereageerd, door de man van de kieslijst te halen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

De situatie doet denken aan het PvdA-raadslid Smits Alvarez, die er met tienduizenden euro’s uit de partijkas vandoor ging. Zijn leven eindigde middels een zelfmoord in Spanje.