Binnenland

Amsterdammer misbruikte honderden kinderen via webcam

10-01-2014 11:32

Een 40-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht dat hij via een webcam ongeveer 400 kinderen seksueel heeft misbruikt. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar de verdachte. Politie en justitie hebben tot dusver 56 slachtoffers geïdentificeerd. Dit meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen verdachte Michel S. Hij zit al ruim een half jaar vast. Eerder is geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven.

Zaak Frank R.

In omvang is hij te vergelijken met de zaak tegen de eveneens vorig jaar aan het licht gekomen zaak tegen Frank R. uit Cuijk, waarin 300 meisjes slachtoffer van grooming zouden zijn geworden. In zijn geval kwam het echter ook tot fysieke contacten, bij Michel S. is het niet zover gekomen.

Aliassen in chatrooms

De slachtoffers van S. zijn jongens en meisjes. S. begaf zich volgens justitie onder diverse aliassen in chatrooms om kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen. Hij zou daarbij ook hebben gedreigd beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

Meerdere landen

Het onderzoek strekt zich uit tot in de België, Spanje en de Verenigde Staten. In Nederland is niet alleen de Amsterdamse politie bezig met het onderzoek, maar ook rechercheurs elders in het land. De eerste melding bij de politie dateert uit 2012. Het onderzoek kwam in april vorig jaar op stoom, na doorzoekingen in zijn woning en het doorlichten van zijn computer. (ANP)

Update 12.45 Het merendeel van de slachtoffers is tussen de twaalf en veertien jaar oud. S. werkt bij een bank. Zijn werkgever is op de hoogte van de zaak en heeft besloten S. niet te ontslaan, maar te schorsen.