Economie

China verslaat VS als ‘s werelds grootste handelaar

10-01-2014 08:57

Niet de Verenigde Staten, maar China was de grootste internationale handelaar ter wereld in 2013. Dat blijkt uit cijfers die – kuch – de Chinese overheid vandaag heeft gepubliceerd.

4,2 biljoen dollar

De totale waarde van de import en export van China steeg in 2013 met bijna 8 procent, tot zo’n 4,2 biljoen dollar, tegenover 3,5 biljoen dollar van de VS in de eerste 11 maanden van afgelopen jaar. De definitieve jaarcijfers van de Amerikanen laten nog even op zich wachten, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de Amerikanen het gat van 0,7 biljoen dollar in één maand hebben weten te dichten.

Ook import stijgt hard

Wie denkt dat de nummer 1 plek alleen maar te danken heeft aan allerhande made in China-producten heeft het mis: de groei van de import van de Chinezen steeg afgelopen maand met meer dan 8 procent vergeleken met een jaar eerder. Het handelsoverschat slonk vorige maand met meer dan 8 miljard dollar tot 25,6 miljard dolar.

2012 was al close

In 2012 bleef de internationale handel van China volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) nog 15 miljard dollar achter bij die van de VS. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van de goederen die China dat jaar in anderhalve dag verhandelde.

Extreem snelle groei

In de afgelopen 30 jaar is de waarde van de internationale handel van China ongeveer elke 4 jaar verdubbeld. Het land is inmiddels goed voor 10 procent van de totale wereldwijde import en export, tegen 3 procent in 2000. China is sinds 2009 al ‘s werelds grootste exporteur.

ANP/TPO