The Congress een dystopische toekomstvisie

10-01-2014 11:04

Daar staat ze dan. In een enorme ruimte, omringd door talloze lichten, klaar om zich te laten vastleggen in een computerchip. Al haar emoties en al haar bewegingen zullen worden ingescand zodat zij, de actrice, overbodig wordt. Want een actrice wordt oud, maar een chip nooit. Welkom in Hollywood, city of stars. Ari Folman, die zich in 2008 manifesteerde met zijn Oscar-winnende animatiedocumentaire Waltz With Bashir, levert met The Congress een dystopische visie op de toekomst van de mens en de cinema af.

The Congress gaat over Robin Wright, een actrice van 44, gespeeld door Robin Wright. De film opent met een scène waarin haar agent Al (Harvey Keitel) haar confronteert met de staat van haar carrière. Na de enorme hits The Princess Bride (1987) en Forrest Gump (1994) raakte die in het slop. Ze wees rol na rol af en wist nooit meer het succes van het begin van haar loopbaan te evenaren. ‘You were the promise. The answer’, zucht productiebaas Jeff (Danny Huston) verwijtend.

Er ligt een laatste aanbod van haar studio Miramount op tafel. Voor een enorm bedrag kan ze zich laten inscannen, zodat een eeuwig 34-jarige versie van haar weer een filmster kan worden. Daar tegenover staat dat ze zelf nooit meer mag acteren en geen controle heeft over de rollen die haar virtuele ik zal spelen. Weigert ze, dan laat de studio haar vallen. Robin is er aanvankelijk op tegen, maar geeft toch toe, om haar aan het zeldzame syndroom van Usher lijdende zoon Aaron een kans op een toekomst te geven.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>