Kritiek op bezoek Rutte en Willem-Alexander aan ‘Poetinshow’

10-01-2014 15:48

Premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Ook minister Edith Schippers (Sport) gaat naar het evenement in februari. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

Politieke gesprekken

“Wij zien niets in een boycot. We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen,” aldus Rutte. Hij wees er op dat Willem-Alexander erelid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Nederland wijkt daarmee duidelijk af van landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Die landen besloten de Spelen te boycotten en hun staatshoofd of regeringsleider niet te sturen.

Rutte zei dat hij in eerste instantie gaat om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat hij waar mogelijk ook politieke gesprekken zal voeren.

Paradepaardje van Poetin

“Het lijkt mij niet verstandig om met zo’n zware vertegenwoordiging van de Nederlandse regering naar Sotsji af te reizen,” reageert Renske Leijten (SP) tegenover ThePostOnline.

“Deze Spelen zijn het paradepaardje van president Poetin. Hij maakt het sportevenement een politieke aangelegenheid door de organisatie te presenteren als een bevestiging van zijn beleid. Het zijn Poetin’s Spelen, en daar nemen veel landen afstand van.”

Leijten vervolgt: “Natuurlijk steunen we de sporters, zij gaan per slot van rekening ook niet over het land waar de Spelen worden gehouden. Maar we hadden ook een lagere vertegenwoordiging kunnen sturen, bijvoorbeeld alleen minister Schippers.”

Amnesty International

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakt zich zorgen over de “Poetinshow: de Olympische Spelen als legitimatie van de macht en het beleid van president Poetin.”

“De afgelopen maanden is vaak gesteld dat sport en politiek gescheiden moeten blijven en dat de koning geen pion in een politiek spel moet worden. Veel andere staatshoofden en regeringsleiders zullen Sotsji mijden. Het risico is dan ook groot dat het feit dat de koning wél gaat door het Russische regime als steun in de rug zal worden gezien en uitgedragen.”

“Maatschappelijke organisaties, journalisten, kunstenaars,  advocaten, LGBTI-personen en anderen die zich niet conformeren aan het ideaalbeeld van het Russische regime worden in toenemende mate geconfronteerd met ernstige repressie.” Amnesty dringt er dan ook op aan dat snel duidelijk wordt hoe de regeringsdelegatie gaat zorgen dat het bezoek gepaard gaat met een niet mis te verstaan, publiek signaal omtrent de mensenrechtensituatie in Rusland.