Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Asscher favoriet als volgende premier

11-01-2014 12:30

Voor deze keer op de zaterdag: de opiniepeiling van deze week. Ten aanzien van de electorale voorkeuren zitten we in een stabiele periode. Dat komt doordat VVD en PvdA stabiel op een heel groot verlies staan (samen 45 zetels). De VVD staat nog maar op 20 (vandaag -2) en de PvdA op 14.

11-01-14

Alle andere partijen profiteren hiervan. De PVV het meest (28), dan de SP (24), D66 (20) en CDA (18).

Zwakke positie

Ook op andere manieren is in de peiling van deze week (pdf) goed te zien hoe zwak de positie is van de combinatie VVD en PvdA.

  • Maar 13 procent van de Nederlanders wil dat in het volgende kabinet VVD en PvdA samen komen te zitten. (Bij VVD- en PvdA kiezers is dat rond de 20 procent).
  • Maar 19 procent vindt dat Mark Rutte ook het volgende kabinet zou moeten leiden, 68 procent vindt dat niet (bij de VVD-kiezers is dat 40%).
  • Het woord dat de kiezers het meest bij Mark Rutte vinden passen is “houdt zich niet aan zijn beloften” (55 procent). Onder VVD-kiezers is dat 52 procent.

Dat gevoel is met name ontstaan na het aantreden van het kabinet en het gedoe rondom het onderwerp “inkomensafhankelijke zorgpremie”.

Als Rutte geen lijsttrekker meer zou zijn van de VVD gaat de voorkeur uit naar Edith Schippers.

Asscher favoriet als nieuwe premier, boven Samsom

Worden de mogelijke kandidaten van VVD en PvdA voor het premierschap op dit moment tegen elkaar afgezet dan is Lodewijk Asscher duidelijk favoriet.

  • Samsom legt het af tegen Zijlstra , Schippers en Rutte. Bij Zijlstra staat Samsom 1 procent achter, Schippers 10 procent en Rutte 7  procent.
  • Asscher daarentegen scoort hoger dan die drie. Op Zijlstra staat hij 21 procent voor, op Schippers 9 procent en Rutte 11 procent.

De zwakke positie van Samsom geeft ook aan hoezeer de kiezers zich hebben afgekeerd van de twee lijsttrekkers van de verkiezingen van september 2012, die samen verantwoordelijk zijn voor de bouw van het huidig kabinet.

De grote vraag is of als in 2014-2015 de economie echt aantrekt, beiden (en hun partij) toch weer wat in populariteit aantrekken.