Binnenland

Chef de mission zet vraagtekens bij veiligheid Sotsji

12-01-2014 10:38

Maurits Hendriks maakt zich zorgen over de veiligheid op de Olympische Spelen in Sotsji. De chef de mission van de Nederlandse equipe heeft de recente aanslagen in Rusland met afgrijzen gevolgd.Dat zegt hij zondag in een interview met Nu.nl. “Helaas is dat wat we hebben gezien geen uitzondering in Rusland. Het verrast ons niet en het is zeer zorgelijk. De veiligheid is echt iets waar we op moeten letten.”

‘Politiek en sport gescheiden houden’

Hendriks betreurt de politieke ophef rond de Spelen. Minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander hebben inmiddels besloten om wel af te reizen naar Sotsji, maar diverse politici uit andere landen weigeren de trip vanwege de antihomowetgeving in Rusland. “Het is bijzonder om vast te stellen dat de Spelen politieke thema’s op de agenda krijgen. Tegelijkertijd moeten we er alles aan doen om politiek en sport gescheiden te houden.”

Opportunisme

De 53-jarige Hendriks wil de politiek nog wel wat advies geven. “Ik heb wel het idee dat het soms wat opportuun is. Hoeveel mensen hebben zich na de Spelen van 2008 in Beijing nog druk gemaakt over de mensenrechtensituatie in China? Dat is wel iets dat we voor ogen moeten houden. Het houdt niet op.”

Kroes kritisch

Dat Nederland met de zwaarst mogelijke delegatie afreist naar de Olympische Spelen kan bij Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) op weinig bijval rekenen. ‘Het is moeilijk uit te leggen,’ zei Kroes vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag. Vrijdag maakte het kabinet bekend dat Nederland met koning Willem-Alexander, koningin Maxima, premier Rutte en minister van Sport, Edith Schippers naar Sotsji gaan. Kroes: “Een zwaardere delegatie is er niet. Het kon ook een onsje minder.”

Lees ook

Nu.nl – Interview met chef de mission Maurits Hendriks

Kroes: Nederland met te zware delegatie naar Sotsji