Binnenland

Grote steden willen meer vrijheid in bepalen eigen vuurwerkregels

12-01-2014 18:14

Gemeenten in Nederland moeten meer vrijheid krijgen in het bepalen van vuurwerkregels om zo de overlast en schade te beperken. Het Rijk zou er beter aan doen bepaalde bevoegdheden rondom vuurwerk over te laten aan de gemeenten en niet die verantwoordelijkheid, zoals nu, bij het Rijk laten.

Dat vraagt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb namens de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) aan minister Opstelten.

G4

De zogeheten G4 werken samen aan een plan waarin ze de negatieve aspecten van het vuurwerk willen wegnemen. Zo willen ze dat gemeenten zelf kunnen bepalen op welke plekken en welke tijdstippen in hun gemeente consumenten vuurwerk mogen afsteken.

Ook bepleiten ze dat lokaal kan worden bepaald wanneer vuurwerk mag worden verkocht.

Overlast legaal vuurwerk

Dat betekent concreet dat een gemeente kan bepalen dat vuurwerk bijvoorbeeld centraal door de lokale overheid wordt afgestoken of dat consumenten maar op enkele plaatsen in de gemeente hun gang mogen gaan.

Zo hoopt Aboutaleb de overlast van het legaal vuurwerk te beperken. Dat veroorzaakt nu veel letsel aan burgers en brengt veel schade toe aan gemeentelijke eigendommen.

Aboutaleb is overigens niet voor een totaalverbod van consumentenvuurwerk.

376.000 euro schade

In een brief aan de gemeenteraad schrijft de burgemeester dat de schade alleen al aan gemeentelijke eigendommen in Rotterdam afgelopen jaarwisseling 376.000 euro was. De schade aan materialen van stadsvervoerder RET was deze keer bijna 40.000 euro.

“Ondanks het feit dat de schade lager is dan voorgaande jaren bestaat de indruk dat die per geval wel zwaarder is. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het toenemend gebruik van zwaarder vuurwerk”, aldus Aboutaleb.

‘Onderzoek’ NOS

Volgens “een onderzoek” van de NOS is een groot deel van de Nederlandse gemeenten voor het aanpassen van de regels rond vuurwerk. Een verbod vinden de gemeenten een stap te ver.

Ze vinden echter wel dat regels moeten worden aangescherpt of dat er meer vrijheid moet komen om zelf te mogen bepalen hoe ze er mee omgaan, zo bleek uit de enquête die de omroep onder 400 gemeenten uitvoerde.

Ruim 190 gemeenten gaven antwoord op de steekproef.

Onduidelijkheid onderzoek

Het is niet bekend of de NOS dit onderzoek heeft uitgevoerd in samenwerking met of in opdracht van de G4.

Hoe dan ook valt op dat het nieuwsbericht ‘G4 willen vrijheid in bepalen regelgeving’ nog geen half uur na publicatie van het NOS-onderzoek ANP-nieuws wordt. (Het betreft hier overigens een eerste bericht van ANP. (De ‘(2)’ staat abusievelijk vermeld, er is althans geen eerdere versie van het nieuwsbericht terug te vinden in het ANP.)

Hoewel een groot gedeelte van het nieuwsbericht over de G4 óók in het onderzoek van de NOS staat (totale schade door vuurwerk, vraag naar meer vrijheid in bepalen regels) wordt in het onderzoek in eerste instantie nog geen medling gemaakt van de G4.

Het ligt niet voor de hand dat de G4 op zondag in slechts een half uur tijd opeens vragen aan de minister bedenken na publicatie van een NOS-onderzoek.

Kritiekloze anti-vuurwerkpropaganda van ANP en NOS

De laatste jaren lijkt er steeds meer sprake te zijn van een georganiseerde anti-vuurwerkhetze. Met name het jaarlijkse vuurwerkmeldpunt van GroenLinks en de anti-vuurwerkpropaganda van het ANP en de NOS zwengelen elk jaar de anti-vuurwerkdiscussie aan.

Vooral de aanhoudende anti-vuurwerkpropaganda van het ANP in de laatste decemberdagen van 2013 leek meer op bevooroordeelde, subjectieve actiejournalistiek dan op objectieve, kritische verslaggeving.

Naast het voortdurend doorgeven van zinloze updates over het GroenLinks-anti vuurwerkmeldpunt, kregen ook enkele oogartsen kritiekloos een podium bij het ANP om hun anti-vuurwerkpropaganda aan de media te verkopen.

Reactie minister Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) stelt in een eerste reactie vast dat voor een vuurwerkverbod geen animo bestaat. Als gemeenten een andere aanpak van overlast van vuurwerk willen, kan dat aan de orde komen in het overleg met hem en met staatssecretaris Wilma Mansveld, die over vuurwerk gaat.

Opstelten laat via zijn woordvoerder weten dat binnen de huidige regels ook veel mogelijk is. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen gemeenten vastleggen waar wel en waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

Anp/TPO