Binnenland

De zaak Karima Kourtit: stand van zaken

13-01-2014 15:43

In de comments onder ons topic waarin we de integrale versie van de op het laatste moment afgewezen dissertatie van VU-promovenda Karima Kourtit aanboden, staan inmiddels enkele interessante bevindingen. Ene Andre van Delft gaf gelijk al aan dat het aantal publicties dat mevrouw drs. Kourtit opgeeft van een onwaarschijnlijke hoeveelheid zijn. In de genoemde periode van vier jaar tijd komt dat neer op ongeveer één publicatie per drie weken. Al betekent dit uiteraard niet per se dat er iets niet in de haak is. Wellicht bestaan er gewoon wetenschappers die echt heel veel kunnen publiceren.

Interessanter is de reactie van ene ‘Z-A’. Kennelijk iemand die verstand heeft van de materie. Hij (of zij) komt na eerste lezing van het proefschrift met een aardige lijst op- en aamerkingen. Het vergt alleen wel enige deskundigheid om vervolgens weer iets over die op- en aanmerkingen te kunnen zeggen. Vooral de laatste alinea van zijn comment is erg grappig. Hoe dan ook, we horen graag toevoegingen en op- of aanmerkingen hierover.

Geenstijl-comments

Overigens: het door ons aangeboden proefschrift is de definitieve versie. We kregen het door een anonieme (ook bij ons is zijn of haar identiteit niet bekend) bron aangeleverd in printversie, paperback. Kennelijk was het bedoeld voor de promotieplechtigheid zelf, die dus op het allerlaatste moment werd afgeblazen.

Nog meer interessante informatie is te vinden in de comments van Geenstijl (daar is wel vaker interessante informatie te vinden, ook al denkt iedereen dat de reaguurders van Geenstijl uitsluitend rioolinhoud online zetten, maar dat terzijde). Dezelfde ‘Andre van Delft’ die hierboven al wordt genoemd heeft onder dit topic een aardige verzameling met relevante links online gezet:

Een interessant artikel over de zaak Nijkamp op het Engelstalige Rectractionwatch. Lees vooral ook de comments.

Ene ‘Izak van Langevelde’ geeft een comment onder een topic op de site van VU-blad Ad Valvas die zeker tot nadenken stemt.

De commenter in kwestie schrijft er uitgebreid over op zijn eigen weblog. Op dat weblog staan overgens meer stukken over de VU in het algemeen en deze zaak in het bijzonder.

Geenstijl zelf heeft inmiddels ook het nodige over deze zaak online gezet. Via de zoekfunctie op zoektermen ‘Kourtit‘ en ‘Nijkamp‘ vindt u daarover veel nuttige informatie.

We horen graag van u!

We willen nog steeds graag meer weten over deze zaak. Nogmaals roepen we economen, econometristen, mensen met verssand van spatial economics of andere deskundigen op een blik te werpen op dit proefschrift en de overige relevante informatie over deze zaak te lezen. We horen graag uw bevindingen. Die kunt u kwijt in de comments of via ons mailadres.

En om de vraag te beantwoorden of wij ‘luie journalisten zijn die het zelf niet kunnen uitzoeken’: ja we hebben een kleine redactie met een beperkt budget en neen, we zijn niet lui. Alleen heeft onze journalistiek-op-internet-ervaring ons geleerd dat 10 keer iets crowdsourcen meer oplevert dan 100 onderzoeksjournalisten.

Het internet, dat zijn wij, dat bent u.