Portemonnee

We krijgen een nieuw briefje van tien

13-01-2014 13:13

Vanaf september komt er een nieuw biljet van 10 euro in omloop. Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) maandag bekend. Het nieuwe biljet zou veiliger zijn dan zijn voorganger, maar zal uiterlijk weinig verschillen van zijn voorganger uit 2002.

Veiliger

Er worden wel verscheidene veiligheidspunten aan toegevoegd, zodat het minder makkelijk te vervalsen zal zijn. Zo wordt er nog een portret van Europa (een vrouwelijke figuur uit de Griekse mythologie) aan het hologram en het watermerk toegevoegd. Dat is ook gebeurd bij het nieuwe biljet van 5 euro dat vorig jaar in de omloop kwam. Daarnaast komt er een smaragdgroen nummer op het biljet dat bij beweging van kleur verschiet naar donkerblauw.

Duurzamer

Ook gaat het nieuwe papiergeld naar verwachting langer mee. De biljetten krijgen een extra coating en hoeven dan minder vaak te worden vervangen.

IJdele hoop

Of de gulden om economische reden terug moet komen, daar is over te discussieren, maar dit ‘nieuwe’ 10 eurobiljet is in ieder geval een mooie aanleiding op te wijzen dat – als het puur om esthetiek zou gaan – het vroeger toch écht beter was.

ANP/TPO