Ondernemen & zzp

CDA: ‘Jongeren betalen te hoge pensioenpremie’

14-01-2014 14:33

Jongeren moeten niet langer de pensioenen van ouderen subsidiëren. Er moet een einde komen aan het systeem waarbij jong en oud dezelfde pensioenpremie betalen. Dat staat in een rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, dat dinsdag is verschenen. Volgens het rapport bestaat anders het risico dat het draagvlak bij jongeren verdwijnt om pensioenpremies te betalen.

Jongeren betalen te veel, ouderen te weinig

Het rapport sluit aan bij kritiek van het Centraal Planbureau op de zogeheten doorsneepremie, die de meeste pensioenfondsen hanteren. Jong en oud betalen daarbij hetzelfde bedrag. Dat model is bedacht toen de meeste mensen hun hele leven dezelfde baan hadden. Jongeren wisselen echter veel vaker van baan en dus ook van pensioenfonds, of ze worden zzp’er. Daarom werkt het systeem niet goed meer. Jongeren betalen in feite te veel premie, ouderen te weinig.

Verband tussen hoogte premie en rechten

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA is het eens met die analyse. Het wil een pensioensysteem waarbij er een duidelijker verband bestaat tussen de betaalde premies en de opgebouwde pensioenrechten van individuen. Het pensioenstelsel blijft dan ook beter betaalbaar in de toekomst.

Stelsel onder druk

In het rapport wordt erop gewezen dat het stelsel sinds een aantal jaren sterk onder druk staat door de economische teruggang. De pensioenpremies zijn daardoor sinds de eeuwwisseling verdubbeld en bovendien moesten veel pensioenfondsen hun pensioenuitkeringen korten.

ANP