Binnenland

DigID per post in risicogebieden

14-01-2014 08:00

In risicogebieden waar de kans op fraude met een DigiD verhoogd is, zullen de codes voor de overheidsdienst niet meer per post worden verspreid. Dat schrijft althans minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer.

Plasterk gaat in op een recent geval van fraude met DigiD in Amsterdam waarbij criminelen de rekeningnummers van 150 mensen in handen kregen. Mogelijk hadden de daders DigiD-gegevens onderschept om de gegevens van de slachtoffers te wijzigen, met de bedoeling om uitkeringen en toeslagen op hun eigen rekening te laten storten.

De minister laat onderzoeken welke maatregelen er allemaal genomen kunnen worden om de uitgifte van DigiD’s veiliger te maken. Het hele proces wordt doorgelicht en zo nodig aangepast. Daarbij denkt de minister aan het niet meer versturen van activatiecodes aan mensen die in gebieden wonen waar er een verhoogd risico is op fraude.

Plasterk laat weten dat het ontvangen van een DigiD mogelijk ingewikkelder wordt voor de ontvangers, maar dat veiligheid voorop staat.