Fryslân bakt er weinig van

14-01-2014 10:00

Jeugdwerkloosheid was het afgelopen jaar een hot topic, dat door de landelijke politiek hier goed opgepakt is. Zo werd in maart 2013 50 miljoen uitgetrokken om jeugdwerkloosheid te bestrijden en in september van datzelfde jaar maakte vice-premier Asscher bekend dat er 30 miljoen vrijgemaakt is door het Europees Sociaal Fonds om jongeren aan het werk te krijgen. In Nederland is de jeugdwerkloosheid relatief laag, maar dit zou natuurlijk veel kunnen en moeten zijn.

Waar de jeugdwerkloosheid in 2012 gemiddeld 12,6% was (onder jongeren van 15 tot 25 jaar), is deze in 2013 opgelopen tot wel 17,7% zo blijkt uit cijfers van het UWV. Des te belangrijker is het dus het probleem van jeugdwerkloosheid zo snel mogelijk aan te pakken. Dit doet de overheid door 25 miljoen aan subsidies te geven aan arbeidsmarktregio’s. Hiermee wil men in totaal 10.094 leerbanen creëren voor jongeren in het bedrijfsleven.

De provincie Friesland startte in december 2013 met het pilot-project Talint foar Fryslân, Talent voor Friesland, waarbij de provincie 190 pas afgestudeerde jongeren aan het werk wil hebben door subsidies te schenken aan bedrijven om traineeships (leerbanen) beschikbaar te stellen voor deze jongeren. Het project loopt tot mei van dit jaar of stopt eerder wanneer het subsidiegeld op is.

Hoewel Talint foar Fryslân pas een maand geleden van start gegaan is, heb ik er al mijn twijfels over. Zo maakt het voor bedrijven niet uit of zij van de subsidies jongeren aannemen die ook daadwerkelijk in Friesland wonen, de subsidie is niet eens leeftijdsgebonden! Ik begrijp dat iedere werkloze die aan werk geholpen wordt weer één minder werkloze is, maar dit zou niet ten koste moeten gaan van het subsidiebudget voor jeugdwerkloosheid.

Er dient zorgvuldig om te gaan met subsidies en op deze manier gebeurt dat niet. Subsidies worden door de overheid namelijk al verdeeld over regio’s afhankelijk van het aantal werkloze jongeren in een bepaalde regio en als dan niet de werklozen uit die regio aan een baan geholpen worden, lijkt mij dat het subsidiegeld niet op de juiste manier uitgegeven is.

Vice-premier Asscher zei over de plannen van het kabinet om te zorgen voor leerbanen dat het erom gaat “dat alle partijen hun bijdrage leveren om jongeren perspectief te bieden”… Om die reden is het een goede stap vooruit nu werknemers zich ook aan die ambitie verbinden,” en daar ben ik het mee eens, zou dit voor de uitwerking niet betekenen dat bedrijven geld krijgen van de overheid om jongeren aan het werk te zetten, in plaats van dat er afspraken gemaakt worden met bedrijven en scholen over het aansluiten van opleiding en arbeidsmarkt.

Na afloop van dit project zal moeten blijken of bedrijven geld bieden om iemand aan het werk te zetten, de juiste manier is om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Er zal dan iets tussen de 4.317.560,- en 5.256.160,- uitgegeven zijn door de provincie en er zullen 190 pas afgestudeerden voor een maximaal een jaar werk hebben. Dat is een hoop geld, voor weinig resultaat voor jongeren én provincie.